Lemberge is ouder dan gedacht

Johan Van Bever
31 mei 2023 - 9:38
Lemberge is ouder dan gedacht

De opgravingen langs de Burgemeester Maenhautstraat, vlakbij de kerk van Lemberge (Merelbeke), leverden onverwachte resultaten op. Waar tot nu toe werd aangenomen dat Lemberge terugging tot de middeleeuwen stootten archeologen er op opeenvolgende begraafplaatsen tot ver in de prehistorie.

De plek werd verschillende keren als begraafplaats gebruikt, van 4 800 jaar geleden – de oudste grafheuvel – tot in de Romeinse tijd. Men vond zeven grafheuvels terug. Deze geven een uniek beeld over hoe ze werden opgericht en evolueerden over een periode van maar liefst 2 000 jaar. Hoewel onze voorouders op een zeker moment geen grafheuvels meer gebruikten, plaatsten ze er toch nog urnes met crematieresten bij. Dit is nog niet vaak vastgesteld in de regio en toont aan dat voorouders en hun grafmonumenten over generaties heen werden gerespecteerd. De doden generaties lang begraven op eenzelfde plaats is iets wat wij ook nog steeds doen.

Zo’n 2 800 à 2 500 jaar geleden werd het funeraire gebruik van de plek even onderbroken. Er zijn sporen van een boerderij, hutjes waarin graan werd opgeslagen, kookpotten en voorraadpotten. In de Romeinse periode wordt de plek opnieuw gebruikt als begraafplaats. Het is niet geweten of de eerdere grafheuvels nog zichtbaar waren toen. In de vroege middeleeuwen vervolgens stond op deze plaats een boerderij met een woonhuis, bijgebouwen, afvalkuilen en een poel. Misschien ligt hier wel de vroegste link met de Sint-Aldegondiskerk.

Laatst gespeeld op Accent

17:14
cover of OLIVER TREE with Bounce

OLIVER TREE

Bounce
17:12
cover of MEROW FT DIGITZZ with Payback

MEROW FT DIGITZZ

Payback
17:09
cover of ISSEY CROSS with Bittersweet Goodbye

ISSEY CROSS

Bittersweet Goodbye
17:02
cover of ENRIQUE IGLESIAS with Tired Of Being Sorry

ENRIQUE IGLESIAS

Tired Of Being Sorry
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.