Lokaal brood en fruitstraten in Gent

Johan Van Bever
16 december 2023 - 10:12
Lokaal brood en fruitstraten in Gent

Ook in 2024 geeft de Gentse Voedselraad steun aan vier duurzame voedselprojecten. 250.000 broden met lokale boneneen voedingswinkel in Malem, een campagne met de lokale boer centraal en fruitstraten waar iedereen de vruchten van plukt. Samen krijgen deze initiatieven 60.000 euro.

Voor het eerste project experimenteren de landbouwers van bedrijfsgilde Schelde-Leie met het telen en verwerken van eiwitrijke gewassen. Met 15 ton veldbonen zullen zo’n 250.000 broden gebakken worden, ongeveer één brood per Gentenaar. De bonen maken het brood luchtiger en houden het langer vers. Ze zijn ook goed voor de bodem en dus heel nuttig voor landbouwers in de strijd tegen de klimaatverandering. De gilde wil immers landbouwers van de voordelen van eiwitrijke teelten overtuigen. De broden worden gebakken en verkocht bij Gentse bakkers.

Sociale woonwijk Malem kreeg dit jaar als proefproject twee maanden lang een buurtwinkel, ‘Shoppingcentrum Malem’. Het project krijgt vanaf 2024 een nieuwe start als voedingswinkel met focus op gezonde, lokale én betaalbare producten. Zo zullen gezonde opties lagere prijzen krijgen om het bewustzijn rond gezonde keuzes te verhogen. Het aanbod wordt afgestemd op de behoeftes van de buurtbewoners.

‘Ik ken mijn boer’ is een campagne van de deelnemers van plukboerderij Grondig. Met de slogan op affiches, T-shirts, zadelkaartjes, buttons en meer, laten ze hun toewijding zien voor een duurzaam voedselsysteem. Ze delen dit enthousiasme met familie, vrienden en buren en zetten daarbij de boeren centraal. Met dit project willen ze de campagne ook verspreiden bij andere boerderijen en korteketeninitiatieven in Gent.

Tot slot is er het project fruitstraat Gent. Naar analogie met de leef- en speelstraten willen de initiatiefnemers in 2024 een tiental ‘fruitstraten’ in Gent. In totaal zullen ze 200 fruitbomen en -struiken aanplanten in voor- en geveltuinen, maar ook bij semiopenbare plaatsen als scholen, bedrijventerreinen en appartementen. Huiseigenaars en bedrijven staan zelf in voor de aanplanting en het onderhoud, maar alle Gentenaars kunnen er letterlijk de vruchten van plukken.

Laatst gespeeld op Accent

05:56
cover of ALICIA CRETI with Going Down

ALICIA CRETI

Going Down
05:53
cover of MENTISSA with Mamma Mia

MENTISSA

Mamma Mia
05:49
cover of MOTIV 8 with Rockin

MOTIV 8

Rockin' for Myself (Radio Edit)
05:47
cover of TIËSTO X FAST BOY with All My Life

TIËSTO X FAST BOY

All My Life
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.