Mariale Ommegang in Nazareth is erfgoed

Johan Van Bever
15 januari 2024 - 9:07
Mariale Ommegang in Nazareth is erfgoed

De Mariale Ommegang staat op de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Erfgoed. Op die lijst zet Vlaanderen “gewoontes, kennis, gebruiken en praktijken die zo belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven”.

Tijdens de Mariale Ommegang, elk jaar op 8 september, wordt het beeld van Maria langs 13 kapelletjes gedragen en de ommegang eindigt in de kerk. De processie trekt elk jaar bedevaarders van ver buiten de gemeente aan, maar ze overstijgt ook het religieuze karakter: het is een moment van gemeenschap en verbinding.

De Mariaverering in de gemeente dateert al terug tot de dertiende eeuw – ze is er dan ook patroonheilige – en over het miraculeuze beeld van Maria is een mysterieus verhaal tot een legende uitgegroeid.

Dit is een belangrijke mijlpaal in de borging van dit stuk erfgoed. Na de inspanningen van de Werkgroep Mariale Ommegang voor de restauratie van de kapellen langs de route in de gemeente, is deze erkenning een steun om verder te bouwen aan een verzekerde toekomst. Door opname in de inventaris wordt de traditie extra beschermd.

Je kan de Ommegang nu ook via de Erfgoedapp beleven. Die vind je in de appstore van je smartphone. Meer info op de website erfgoed.app.

Laatst gespeeld op Accent

07:17
cover of ARTFUL DODGER, ROMINA JOHNSON with Moving Too Fast

ARTFUL DODGER, ROMINA JOHNSON

Moving Too Fast
07:15
cover of BAZART & POMMELIEN THIJS with Hou Mij Vast

BAZART & POMMELIEN THIJS

Hou Mij Vast
07:11
cover of CAROLA with Captured By a Lovestorm

CAROLA

Captured By a Lovestorm
07:08
cover of SUNBLOCK with I

SUNBLOCK

I'll Be Ready
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.