Fairtrade ontbijt Wetteren: “Het heeft niks te maken met geitenwollensokken”

Fabian Tack
14 oktober 2017 - 10:49
Fairtrade ontbijt Wetteren: “Het heeft niks te maken met geitenwollensokken”

Dirk Vercauteren, voorzitter van Fairtrade Wetteren kwam langs tijdens De Kwetteraars om te vertellen over Fairtrade en het ontbijt dat  morgen 15 oktober in zaal Dasseveld plaatsvindt. “De goesting voor Fairtrade-producten zal erna alleen maar groter geworden zijn.” 

In de volksmond blijkt er wat verwarring te bestaan over wat Fairtrade precies is. Dirk helpt die verwarring de wereld uit.  “Fairtrade is een internationale organisatie die producten labelt. Die producten moeten voldoen aan de onze voorwaarden en komen voornamelijk uit het Zuiden.  Daarom noemen we dat ook de Noord-Zuid werking. Het is geen werking die geld gaat inzamelen om armoede te bestrijden maar we zijn wel een armoedebestrijder aan de hand van onze producten. Veel mensen verwarren dat. Bovenop de verkoop krijgen ze dan een premie om hun landbouw verder uit te breiden. Het heeft dus niks te maken met geitenwollensokken””

Goud

En de producten zijn veel meer dan voeding alleen. “Wereldwijd zijn er ongeveer 30.000 producten die Fairtrade gelabeld zijn. We hebben het dan ook over Fairtrade katoen, juwelen, cosmetica en zelfs goud die ontgonnen werd met respect voor arbeid en werkomstandigheden.” En die producten durven daardoor ook wel duurder zijn vertelt Dirk. “We moeten die mensen op een volwaardige manier betalen. Het gaat dus om eerlijke handel want ze moeten ervan leven.

Goesting

Ook het ontbijt van morgen staat in teken van eerlijke handel. ” We bieden heel veel producten van lokale handelaars aan. Ons ontbijt zal enorm uitgebreid zijn, de goesting voor onze producten zal erna alleen maar groter worden. En voor de vroege vogels onder ons.”De eerste kop koffie wordt uitgeschonken om acht uur. ”

Kaartenverkoop

Er zijn ook nog kaarten te verkrijgen voor morgen. “Bij Markt 17, De Geoorloofde Troost bij Piet, Dagbladhandel De Linde en het Texaco tankstation aan Overschelde kan je er nog aan geraken. Maar ook zonder dat je kaarten gekocht hebt, kan je zondag mee aan schuiven en kaarten kopen aan de kassa.”

Herbeluister hieronder het interview

Meer info via de Facebookpagina.

Laatst gespeeld op Accent

12:10
cover of REGARD & ELLA HENDERSON with No Sleep

REGARD & ELLA HENDERSON

No Sleep
12:04
cover of U96 with Club Bizarre

U96

Club Bizarre
12:02
cover of FAMKE LOUISE with Switch

FAMKE LOUISE

Switch
11:57
cover of NIGHTCRAWLERS with Don

NIGHTCRAWLERS

Don't Let the Feeling Go (feat. John Reid)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.