Morgen van Glen Van Parys: “Ik hoop om het taboe rond dementie te doorbreken met muziek”

Fabian Tack
19 oktober 2018 - 21:47
Morgen van Glen Van Parys: “Ik hoop om het taboe rond dementie te doorbreken met muziek”

Glen Van Parys is zorgkundige in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Ruislede. Hij staat onder meer in voor de dagelijkse zorg van dementerende bewoners. Uit zijn werkveldervaring ondervond hij dat er nog steeds veel misverstanden rond het onderwerp bestaan, en besloot daarop een plaat uit te brengen: ‘Morgen’. “Ik zie elke dag de familie en omstaanders. En ik merkte dat daar nog steeds een vrij groot taboe en negatief beeld rond hangt, ook naar vrijwilligers toe. Dat taboe moeten we proberen doorbreken. En wat kan er beter werken dan muziek…”

‘Morgen’ is dus een lied met een boodschap. “Als het vandaag niet goed gaat met mensen met dementie, als je denkt dat ze je niet begrijpen en kwaad zijn, kom dan morgen eens terug. Blijf zeker niet weg.” Glen hoopt zijn luisteraars er op te wijzen dat dementie veel facetten bevat. “Rond dementie zijn er nog steeds veel misverstanden. De meeste zijn vooral dat de mensen met dementie plantjes zijn en niets meer kunnen, of dat ze altijd agressief, kwaad of triestig zijn, en dat is natuurlijk niet zo. Het is deel van het proces, maar ze kunnen evengoed perfect gelukkig zijn. Ze lachen en knuffelen ook graag en genieten ook nog van het leven. Het is zeker niet allemaal negatief.”

Meter

Op zoek naar een meter of peter voor het project, kwam Glen bij Ingeborg Sergeant uit. “Ik was op zoek naar een West-Vlaamse BV om het meterschap op zich te nemen. Ik ben bij Ingeborg terecht gekomen omdat zij in Brugge woont, wat niet zo ver is van mijn werk. Ingeborg is gekend voor haar lieve, zachte uitstraling. Dus heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met haar. En dan blijkt dat haar moeder ook dementie had, en daar helaas recent aan was overleden. Dus het plaatje paste perfect. Ze was meteen bereid om mee te stappen in het project en om in de single te geloven.” De samenwerking lijkt zijn vruchten af te werpen. Logisch dat Glen al hoopt op een vervolg.

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

06:06
cover of BON JOVI with Bed Of Roses

BON JOVI

Bed Of Roses
06:03
cover of S10 with De Diepte

S10

De Diepte
06:00
cover of SABRINA CARPENTER with Espresso

SABRINA CARPENTER

Espresso
05:57
cover of ALICIA CRETI with Going Down

ALICIA CRETI

Going Down
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.