Natuurvoedingswinkel GezondeR zorgt voor een enorm assortiment biovoeding: “Mensen die specifieke voeding zoeken, helpen we graag”

Fabian Tack
2 maart 2019 - 12:19
Natuurvoedingswinkel GezondeR zorgt voor een enorm assortiment biovoeding: “Mensen die specifieke voeding zoeken, helpen we graag”

Gezonde voeding waarbij er rekening gehouden wordt met het klimaat, het is een eis die steeds meer mensen stellen. Daarom zijn natuurvoedingswinkels steeds meer een must. De winkel van Eline en Kathleen, genaamd GezondeR, focust op gezond eten met een ecologische touch.

De naam GezondeR is heel bewust gekozen: het deel ‘gezond’ verwijst naar de gezonde voeding die aangeboden wordt, het deel ‘zonder’ slaat op voedsel zonder allergenen. “Er zijn heel wat mensen die last ondervinden van voeding die gluten bevatten, ook wij. We merken ook dat veel mensen met specifieke vragen zitten, wat de mogelijkheden zijn en welke nieuwe gerechtjes ze kunnen proberen. Daar proberen we dan ook op te focussen, het helpen van de klanten.”

Eline heeft ook last van bepaalde intoleranties. Zo kan ze moeilijk gluten en lactose verdragen bij het eten. “Ik weet hoe moeilijk het is om je hieraan aan te passen. In het begin is het een beetje zoeken welk voedsel je mag eten en wat niet. Ook bij voeding waar je het helemaal niet zou verwachten. Nu heb ik al wat meer ervaring en kan ik anderen helpen bij het zoeken wat wel en niet mag.”

Vroeger werden de mensen die in biowinkels inkopen gingen doen, beschouwd als geitenwollen sokken. Van die idee wordt nu wel afgestapt. “In de winkel zien we dat onze klanten vaak mensen zijn die bewuster voeding gaan kopen, niet alleen mensen met intoleranties. Ze proberen een gezondere levensstijl aan te nemen of zijn meer bezig met het klimaat. Daarnaast zien we ook mensen die doorverwezen worden door een voedingscoach of een diëtist. Zij hebben dan specifieke hulp nodig bij het kiezen van de voeding.”

In de winkel wordt een groot assortiment aan noten aangeboden, die dan ook het meest populair zijn. Ze zijn altijd vers en de klanten kunnen een eigen mengeling samenstellen om er thuis granola van te maken. Wie niet zo goed is in combineren, kan gewoon een mengeling van het huis meenemen. Daarnaast doen de biogroenten en -fruit het ook heel goed, samen met de allergenenvoeding en de thee. In de winkel is er ook vers brood te vinden, met op woensdag en zaterdag vers desembrood. “Ons desembrood komt van Kompaan, een sociale bakkerij die biologische en duurzame middelen gebruikt om haar broden te bakken. Daarnaast hangt er ook een sociaal engagement aan vast: mensen die moeilijk aan een job geraken omdat ze geen diploma of ervaring hebben, kunnen er aan de slag en werden er op weg geholpen. Dit alles past bij de missie van onze winkel, en daarom werken wij zo graag met Kompaan samen.”

Op termijn is het de bedoeling dat GezondeR het plastic uit de winkel zal bannen, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. “Sommige voedingsmiddelen moeten verpakt worden om de versheid en kwaliteit te behouden. Toch doen we ons best om plastic te vermijden waar mogelijk. Zo brengen onze klanten hun eigen potjes mee om hun noten in de scheppen en gebruiken we bio-afbreekbare zakjes.”

Op 6 maart is er een opendeurdag in de winkel. Het is de bedoeling om de mensen te laten kennismaken met de verkrijgbare producten, hen te laten zien wat een natuurvoedingswinkel precies inhoudt en proevertjes aan te bieden om te tonen dat bio ook heel lekker kan zijn.

Herbeluister hier het interview met Eline en Kathleen

Wie op een andere dag eens wil binnenstappen, de winkel ligt in de Tramstraat 29 in Heusden. Gesloten op maandag, donderdag en zondag.

Tekst: Maarten Bockstaele

Laatst gespeeld op Accent

09:26
cover of NELLY, KELLY ROWLAND with Dilemma

NELLY, KELLY ROWLAND

Dilemma
09:22
cover of GURU JOSH with Infinity (1990

GURU JOSH

Infinity (1990's: Time For The Guru)
09:17
cover of FUNKY GREEN DOGS with Fired Up!

FUNKY GREEN DOGS

Fired Up!
09:12
cover of NAS FEAT. LAURYN HILL with If I Ruled the World

NAS FEAT. LAURYN HILL

If I Ruled the World
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.