Nazareth en De Pinte definitief op weg naar fusie

Johan Van Bever
20 december 2023 - 15:34
Nazareth en De Pinte definitief op weg naar fusie

De gemeenteraden van De Pinte en Nazareth hebben maandagavond 18 december definitief het licht op groen gezet voor de fusie tussen de gemeenten. In De Pinte stemden 14 raadsleden voor, 7 onthielden zich. In Nazareth stemden 15 raadsleden voor, 6 onthielden zich. De voorbereidingen worden nu verdergezet om vanaf 1 januari 2025 de nieuwe fusiegemeente Nazareth-De Pinte te vormen.

De definitieve goedkeuring volgt op de principiële goedkeuring van enkele maanden geleden. In tussentijd zijn talrijke belangrijke stappen genomen om de fusie tot in de puntjes voor te bereiden en een vlotte start mogelijk te maken.

Het participatietraject met de inwoners van Nazareth en De Pinte resulteerde in een hoge participatiegraad bij de verkiezing van de nieuwe gemeentenaam. In totaal brachten 5.115 inwoners hun stem uit. In beide gemeenten stemden telkens 26% van de stemgerechtigde inwoners. Nazareth-De Pinte kwam daarbij als optie met de meeste stemmen naar voren, goed voor 2.035 stemmen (40% van het totale aantal stemmen), gevolgd door Scheldeveld en De Pinte-Nazareth, met respectievelijk 450 en 560 stemmen minder.

Ondertussen werkten ook de administraties en de schepencolleges verder aan de praktische voorbereidingen van de fusie. Zo is een vlotte dienstverlening vanaf de eerste dag van de fusiegemeente gegarandeerd.

Nu de definitieve beslissing een feit is, worden zowel het participatietraject als de praktische voorbereidingen onverminderd voortgezet. “We vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen bij ons verhaal te betrekken. ‘Samen op weg’ met onze inwoners en medewerkers maken we er een geslaagd traject van”, stelt burgemeester van Nazareth Danny Claeys.

Burgemeester van De Pinte Vincent Van Peteghem blikt vooruit: “We hebben de afgelopen maanden gevoeld dat veel inwoners willen meedenken en meewerken aan onze fusiegemeente. De eerste fase is nu afgerond, maar we gaan verder op hetzelfde elan. We gaan de volgende maanden aan het werk om onze nieuwe gemeente concreet vorm te geven. Ook dat doen we samen met de inwoners, medewerkers en politieke beleidsmakers. Want we schrijven dit verhaal samen.”

Laatst gespeeld op Accent

00:50
cover of HI-LO with CRESCENDO

HI-LO

CRESCENDO
00:48
cover of LOUD LUXURY AND HOOK N SLING with Afterparty

LOUD LUXURY AND HOOK N SLING

Afterparty
00:44
cover of ATB, YORK with The Fields Of Love

ATB, YORK

The Fields Of Love
00:41
cover of DEEPER PURPOSE with The Stutter

DEEPER PURPOSE

The Stutter
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.