Nele Van den Broeck schrijft eerste boek ‘Halfvolwassen’: “Je kan niet altijd het ronddwarrelende herfstblad in de wind zijn, soms moet je aan de boom blijven hangen”

Fabian Tack
21 november 2019 - 16:37
Nele Van den Broeck schrijft eerste boek ‘Halfvolwassen’: “Je kan niet altijd het ronddwarrelende herfstblad in de wind zijn, soms moet je aan de boom blijven hangen”

Ze was niet zo heel lang geleden het meisje met de ukelele in Iedereen Beroemd op Eén. Nele Van den Broeck a.k.a. Nele Needs a Holiday is een prille, vrolijke dertiger en een vat vol energie. En je kan haar verder onmogelijk in één woord omschrijven. Ze is op zijn minst een bezige bij te noemen met haar bezigheden als zangeres, componist, actrice, regisseur, columniste voor de Standaard en sinds kort ook schrijfster. Haar debuut is een autobiografisch boek geworden genaamd: ‘Halfvolwassen’.  “Ik dacht dat ik op een dag ooit echt volwassen zou worden maar dat was dus niet het geval.”

Het was ooit haar droom om internationale wereldberoemde popster te worden maar: “Dat bleek toch geen knelpuntberoep te zijn”  en dus vult Nele haar dagen als creatieve duizendpoot en als schrijfster:  “Ik dacht dat ik op een dag ooit echt volwassen zou worden maar dat was dus niet het geval. De meeste mensen blikken terug in een boek op een geslaagd leven, ik vond dat ik mijn memoires moest uitbrengen omdat net niet alles op z’n plooi zit en ik vond dat ik dat moest delen.”

Winnen

Nele ervaart vooral veel keuzestress. “Toen ik jonge twintiger was, lag de wereld helemaal open. Er waren geen grenzen, ik kon alle horizonten gaan verkennen. Maar op een bepaald moment heb je van zoveel geproefd maar toch nog geen keuze kunnen maken en dan krijg je stress want wat is de juiste keuze? Wat moet ik kiezen? Als ik geen keuze maak in mijn beroep, dan word ik in niks heel goed.” Dus weidde Nele een heel hoofdstuk aan keuzes want het gaat volgens haar niet langer om ‘kiezen is verliezen’, wel om kiezen is winnen. “Van het een naar het ander gaan is zo vermoeiend. Een keuze werkt enorm bevrijdend want dan kan je die keuze beminnen en op zoek gaan naar de vrijheid in die keuze.”

Uitputting

Op het einde van haar twintiger jaren, ging Nele het geluk beproeven in het buitenland. “Ik voelde dat het de moment was, het was nu of nooit om eindelijk die internationale popster te worden. Dan ben ik naar Londen verhuisd en later ook naar Zweden maar die buitenlandse avonturen zijn gruwelijk mislukt en dan besef je dat het in Vlaanderen nog niet zo slecht is. Dus die verhalen deel ik ook.” De zoektocht naar een plek in samenleving bekocht Nele ook met haar mentale gezondheid. “De laatste jaren stond zowat alles op losse schroeven, mijn woonplaats, mijn liefdesleven & mijn werk. Vooral met die eerste twee heb ik het moeilijk gehad. Je kan immers niet altijd kan het ronddwarrelende herfstblad in de wind zijn, soms moet je aan de boom blijven hangen.” Dat heeft er dan ook toe geleid dat ik last kreeg van een wandelende depressie. Ik deed alleen nog maar dingen omdat het moest. Ik had mezelf opgelegd om te blijven doorgaan. Het was een ware uitputtingsdepressie en het duurt maanden vooraleer je er terug bovenop bent. Een vermoeidheid van jaren los je niet op met een weekje slapen.”

De depressie heeft haar geleerd heeft dat ze af en toe nee moet leren zeggen. “Ik zag onlangs een kunstenares die nee op haar arm had laten tatoeëren, dan denk ik dat ik dat beter ook zou laten doen. Maar ik ben zo begeesterd door wat ik doe dus ik zeg ja. Het is sterker dan mezelf. Nee zeggen is echt wel een struikelblok voor mij.  Er komen dan ook duizend dingen op ons af en een dag heeft maar vierentwintig uur. Een deel van volwassen worden is ook aanvaarden dat je sommige dingen niet kan doen en het misschien beter doet in een ander leven. Al lukt het me niet om in reïncarnatie te geloven.”

Herbeluister het interview met Nele hieronder:

Tekst en interview: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Accent

05:37
cover of BAMBOO with Bamboogie

BAMBOO

Bamboogie
05:34
cover of MARNIK with Boyz in Paris (With Vinai)

MARNIK

Boyz in Paris (With Vinai)
05:32
cover of PNAU with Nostalgia

PNAU

Nostalgia
05:28
cover of STROMAE with Fils De Joie

STROMAE

Fils De Joie
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.