Neoparent app genomineerd voor Belfius Smart Care Awards: “We willen ouders steunen en helpen bij vroeggeboorte zodat ze hun vragen niet moeten opzoeken bij Dokter Google”

Fabian Tack
14 maart 2018 - 22:42
Neoparent app genomineerd voor Belfius Smart Care Awards: “We willen ouders steunen en helpen bij vroeggeboorte zodat ze hun vragen niet moeten opzoeken bij Dokter Google”

Je baby komt te vroeg, je wereld staat even op zijn kop. Wat nu? Davy De Winne werkt samen met een onderzoeksteam op de Technologiecampus van Odisee aan een app om ouders wegwijs te maken in het kluwen van vragen en informatie dat ouders de eerste weken overspoelt. 

Na wat een eeuwigheid wachten lijkt op de komst van je baby, zou de geboorte van je hummeltje één van de mooiste dagen van je leven moeten zijn. Soms gebeurt het echter al dan niet geheel onverwacht dat je kindje geen zin meer heeft om te wachten en het te vroeg geboren wordt. Een opname in de neonatale intensieve zorgen wordt een noodzaak. Een emotionele en moeilijke periode voor de ouders dient zich aan. Daarbij worden zij ondergedompeld in informatie waar ze soms geen touw aan vast kunnen knopen en waarbij verpleegkundigen ook niet altijd tijd hebben om dieper op de vragen en onzekerheden in te gaan.

Hartproblemen

Davy De Winne wil samen met zijn onderzoekspartners op de Technlogiecampus van Odisee een app ontwikkelen om ouders doorheen deze bange momenten te loodsen door deze informatie zeer gericht te bundelen, en zo ook een beetje de werklast van het verplegend personeel te verlichten. “We willen de informatie op makkelijke manier toegankelijk maken en contextuair. Als bijvoorbeeld je baby met hartproblemen wordt opgenomen, zal de info daar specifiek over gaan, zodat ouders niet moeten scrollen of zoeken op de dokter Google van deze wereld, maar dat ze direct antwoord krijgen op hun vragen”.

Ziekenhuizen

Om hun doel te bereiken, werkt het team nauw samen met ziekenhuizen. UZ Gent, UZ Brussel, AZ Sint-Blasius Dendermonde en ZOL Genk stapten als partner in het project. “Samen onderzoeken we of de app een meerwaarde kan bieden voor ouders en zorgverleners. We zitten momenteel in de fase van behoefteanalyse. Dit betekent dat we zowel met zorgverleners als ouders in gesprek gegaan zijn. Het wordt een soort co-creatie; we willen niet zoveelste app zijn op markt, niet puur commercieel. De app moet dus vooral voldoen aan behoefte van zorgverleners en ouders.”

Belfius Smart Care Awards

Nog voor de app op punt staat, hij wordt pas tegen volgend jaar verwacht, is het project reeds geselecteerd voor Belfius Smart Care Awards. Tien van de meer dan 250 ingestuurde projecten wachten met spanning op 21 maart 2018, de dag waarop deze Award wordt uitgereikt. Er is ook een publieksprijs waarvoor gestemd  kan worden op neoparent.be/stem of op de site van Belfius Smart Care Award. “Dit voelt heel speciaal, want het is een onderzoek, app is er nog niet. Dus appreciatie die we krijgen is een heel fijne motivatie om er verder aan te werken.”

Andere projecten

Vanuit een hogeschoolcontext onderzoekt en creëert Davy ook andere apps. In samenwerking met met multidisciplinair team van diëtisten, ICT-ers, en user experience designers proberen ze een antwoord te bieden op mensen hun noden en onderzoeken ze wanneer een app net wel helpt. “Zo werken we bijvoorbeeld aan een app voor diëtisten, zodat ze tussen twee consultaties door patiënten/cliënten verder kunnen begeleiden, en zo de uitval te beperken.” Ook het voorstel van Maggie De Block om terugbetaling via apps te doen, valt onder het interesseveld. Waar het doel daar echter is om minder consultaties of kostenvermindering voor ziekenzorg, willen ze een stapje verder gaan. “Wij geloven sterk in het verbeteren van de patiëntenervaring. We merken dat apps een meerwaarde kunnen bieden bij opvolging van langdurige patiënten, zoals diabetes- of hartpatiënten.  En ook onderzoek toont aan dat het kan helpen.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren.

Meer info via de website

Laatst gespeeld op Accent

18:02
cover of TIMELESS with Where Is The Love

TIMELESS

Where Is The Love
17:58
cover of BRANDY & MONICA with The Boy Is Mine

BRANDY & MONICA

The Boy Is Mine
17:53
cover of EUROPE with The Final Countdown

EUROPE

The Final Countdown
17:51
cover of Marshmello & Venbee with No Man

Marshmello & Venbee

No Man's Land
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.