Nieuwe functie voor gashouders

Johan Van Bever
5 juli 2021 - 12:52
Nieuwe functie voor gashouders

De twee monumentale gashouders op de Tondeliersite in Gent hebben een nieuwe functie gekregen. Eén gashouder werd volledig gerestaureerd en doet nu dienst als waterreservoir voor de buurt, de andere werd omgetoverd tot ontmoetingsplek.

De twee gashouders op de Tondeliersite aan de Gasmeterlaan zijn de enige restanten van de gasfabriek waaraan de Gasmeterlaan zijn naam ontleent. Ze fungeerden als opslagplaats voor het daar geproduceerde kolengas. De vroegere ‘tondeliers’ gebruikten dat gas om de Gentse straatlantaarns aan te steken.

Gashouders raakten lang geleden al in onbruik. De voorbije eeuw verdwenen ze gaandeweg, maar deze twee gashouders hielden stand en werden zelfs beschermde monumenten. Om de gashouders weer een functie te geven, werd beslist om ze te restaureren. Eentje enkel bovengronds, de andere kreeg een totaalrenovatie.

Dankzij een samenwerking met het Industriemuseum staan er rondom de gashouders infopanelen over de geschiedenis van de Compagnie du Gaz de Gand, de werking van de gashouders en de ontwikkeling van de Rabotwijk. Ledlampen zullen de gashouders later ook verlichten, elke dag van valavond tot middernacht. Het grote publiek moet wel nog even wachten om de gashouders te betreden. De komende weken worden de hellingen immers bezaaid en bewerkt, pas daarna kunnen bezoekers erbij.

De gashouders zijn opgenomen in de Open Monumentenroute van 2021. Op dat moment kunnen bezoekers ze voor het eerst in al hun pracht en praal bewonderen.

Laatst gespeeld op Accent

12:26
cover of TAYLOR SWIFT FEAT. POST MALONE with Fortnight

TAYLOR SWIFT FEAT. POST MALONE

Fortnight
12:22
cover of JERMAINE STEWART with We Don’t Have To Take Our Clothes Off

JERMAINE STEWART

We Don’t Have To Take Our Clothes Off
12:17
cover of GOSSIP with Heavy Cross

GOSSIP

Heavy Cross
12:14
cover of DUA LIPA with Illusion

DUA LIPA

Illusion
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.