Nieuwe liedjes op de beiaard

Johan Van Bever
19 maart 2021 - 11:10
Nieuwe liedjes op de beiaard

De komende twee jaar klinken er drie nieuwe deuntjes op de beiaard in Gent. Na een bevraging is gekozen voor ‘In mijn stroatje’ van Walter De Buck, ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy en ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud.  Natuurlijk blijft het vaste lied ‘Klokke Roeland op het uur gespeeld worden.

In totaal werden 5.305 stemmen uitgebracht. De drie liedjes met de meeste stemmen werden gekozen.  De beiaard van het belfort speelt elke dag tussen 8 en 22 uur elk kwartier een liedje. Dat gebeurt automatisch. De klokken worden aangedreven door een trommel, een soort draaiorgel met 17.500 gaatjes. In ieder gaatje past een pinnetje en die pinnetjes geven het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan.

Om de twee jaar krijgt de trommel een onderhoudsbeurt. Ook de liedjes worden dan vervangen. Het versteken of programmeren van de 360 jaar oude speeltrommel is een minutieus werkje. Volgens Kenneth Theunissen, de beiaardier, kost het versteken hem al gauw enkele dagen. Tegen Witte Donderdag moet de trommel speelklaar zijn om met Pasen de nieuwe liedjes te kunnen spelen.

Laatst gespeeld op Accent

01:58
cover of THE CHEMICAL BROTHERS with No Reason (Chris Lake Remix)

THE CHEMICAL BROTHERS

No Reason (Chris Lake Remix)
01:54
cover of DVBBS & BORGEOUS with Tsunami

DVBBS & BORGEOUS

Tsunami
01:51
cover of CHANNEL X with Rave The Rhythm

CHANNEL X

Rave The Rhythm
01:45
cover of ADAM BEYER with Desert Queen

ADAM BEYER

Desert Queen
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.