Nieuwe naam voor Kunstencentrum Vooruit

Johan Van Bever
23 november 2020 - 17:42
Nieuwe naam voor Kunstencentrum Vooruit

Kunstencentrum Vooruit kiest voor een nieuwe naam en laat daarmee het geschil met de politieke partij sp.a, die begin september bekend maakte dat ze de naam Vooruit willen gebruiken voor hun nieuwe beweging, achter zich.

Kunstencentrum Vooruit is van mening dat dezelfde naam voor een Vlaamse Kunstinstelling en een politieke partij onwerkbaar is. Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid  van het huis, zorgt voor verwarring bij kunstenaars en publiek en bezwaart de relaties met sponsors, overheden, klanten die de zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan het artistieke programma.

De naamsverandering is een uniek moment in de  geschiedenis van kunstencentrum Vooruit. In 1982 redden jonge Gentenaars het bouwvallige gebouw van de socialistische coöperatie Vooruit van de sloop. De voorbije 38 jaar is het door honderden medewerkers en artiesten uitgebouwd tot een van de meest vooraanstaande kunstinstellingen van Europa. Een huis met jaarlijks 350.000 bezoekers voor 620 theater- en dansvoorstellingen, concerten en debatten. Deze artistieke werking staat los van de partijpolitieke geschiedenis van het gebouw, al zijn een sterk sociaal en ecologisch engagement belangrijke bouwstenen voor de identiteit van de Kunstinstelling.

Kunstencentrum Vooruit kiest de nieuwe naam in de komende weken en maakt daar een breed gedragen en participatief proces van. Bedoeling is om eind februari 2021 de nieuwe naam bekend te maken. De inpassing van de nieuwe naam en huisstijl op en in het gebouw en op alle on- en offline communicatiemiddelen moet tegen eind mei 2021 klaar zijn.

Foto: Kunstencentrum Vooruit

Laatst gespeeld op Accent

10:21
cover of ARMIN VAN BUUREN & GRYFFIN with What Took You So Long

ARMIN VAN BUUREN & GRYFFIN

What Took You So Long
10:15
cover of MARGARET SINGANA with We Are Growing

MARGARET SINGANA

We Are Growing
10:12
cover of BAILEY ZIMMERMAN with Holy Smokes

BAILEY ZIMMERMAN

Holy Smokes
10:09
cover of ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK with Talking Loud And Clear

ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK

Talking Loud And Clear
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.