Nieuwe omgevingsvergunning voor brug Zwijnaarde opgemaakt

Johan Van Bever
27 maart 2023 - 23:19
Nieuwe omgevingsvergunning voor brug Zwijnaarde opgemaakt

Om de stilgelegde werken voor de fietsbrug tussen Merelbeke en het Gentse bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde opnieuw te kunnen opstarten, heeft De Vlaamse Waterweg nv een aangepaste omgevingsvergunningaanvraag ingediend. Daarbij werd onder meer de brugverlichting bijgestuurd. Het openbaar onderzoek in Gent en Merelbeke loopt tot respectievelijk 22 en 24 april. De Vlaamse Waterweg nv hoopt spoedig groen licht te krijgen om de werken te kunnen hervatten.

De Vlaamse Waterweg nv heeft een aangepaste omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van de voetgangers- en fietsersbrug over de Tijarm van de Schelde. In januari werd de bouw van de brug stilgelegd nadat de omgevingsvergunning in beroep vernietigd werd.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De aangepaste omgevingsvergunningsaanvraag werd inmiddels volledig en ontvankelijk verklaard. Hierdoor kan het openbaar onderzoek starten. Omwonenden hebben nu tot de laatste week van april de tijd om de plannen in te kijken. De nieuwe fietsbrug zal het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde verbinden met de Zwijnaardsesteenweg én de verbinding Merelbeke-Gentse binnenstad een stuk aangenamer maken. De nieuwe brug zorgt niet alleen voor een veilige en comfortabele verbinding maar verkort de fietsafstand met maar liefst 2 kilometer. Een cruciale schakel in het woon-werkverkeer naar het bedrijventerrein en in het ruimer fietsnetwerk van Gent, Merelbeke en de omliggende gemeentes.”

Sofie Bracke, voorzitter Eiland Zwijnaarde nv: “We zijn verheugd dat de nieuwe omgevingsvergunning is aangevraagd. Eiland Zwijnaarde is in volle groei en een veilige fietsverbinding zorgt voor een broodnodige, duurzame verbinding.”

Op 12 januari velde de Raad voor Vergunningsbetwistingen een Arrest in de beroepsprocedure, aangespannen door Natuurpunt. De Raad was van oordeel dat de gemeenteraden van Gent en Merelbeke zich op voorhand hadden moeten uitspreken over de wijziging van de gemeentewegen waar de nieuwe brug op zal aansluiten en vernietigde de vergunning.

De nieuwe vergunningsaanvraag werd in overeenstemming gebracht met deze procedurele eisen door ontwerp-rooilijnplannen voor de wijziging van gemeentewegen toe te voegen. Aan het ontwerp van de brug en de omgevingsaanleg werden vooral wijzigingen aangebracht om de effecten van de brugverlichting te beperken. In het oorspronkelijke ontwerp was al getracht om de impact op vleermuizen zo beperkt mogelijk te houden. Een nieuwe lichtnorm, eind vorig jaar verschenen, laat nu toe om de verlichtingssterkte op de brug nog verder te reduceren. Bovendien wordt een dimregime vooropgesteld om verstoring tijdens de nacht te temperen. Eiland Zwijnaarde nv en De Vlaamse Waterweg nv hopen zo spoedig mogelijk een nieuwe omgevingsvergunning toegekend te krijgen, zodat de werken voor aanleg van deze belangrijke fietsverbinding kunnen hervatten.

De werken aan de fiets- en voetgangersbrug tussen Merelbeke en Gent gingen vorige zomer van start. De brug – 6 meter breed en 88 meter lang – moet een belangrijke schakel vormen in de bereikbaarheid van het almaar groter wordende bedrijventerrein. Zo zou de fietsafstand voor pendelaars tussen Merelbeke en Gent ongeveer twee kilometer kleiner moeten worden. In het kader van het Sigmaplan, plant De Vlaamse Waterweg nv ook de aansluitende dijk te verhogen. Die zal Merelbeke beter beschermen tegen hoge waterstanden en overstroming van de Schelde.

Wie het openbaar onderzoek wil inkijken, kan dat online doen via www.omgevingsloketvlaanderen.be/openbare-onderzoeken of kan daarvoor terecht bij Stad Gent (van 24 maart tot 22 april) of de gemeente Merelbeke (van 26 maart tot 24 april).

Laatst gespeeld op Accent

22:02
cover of SILVIO ECOMO with No-Dip

SILVIO ECOMO

No-Dip
22:01
cover of SECTOR 7 with Blade Runner End Tittle

SECTOR 7

Blade Runner End Tittle
21:01
cover of MIXSESSIONS with DJ JURGEN with WEEKEND STARTER

MIXSESSIONS with DJ JURGEN

WEEKEND STARTER
20:58
cover of JAMES HURR FT. IKA CROSSFIELD with Sun is Shining

JAMES HURR FT. IKA CROSSFIELD

Sun is Shining
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.