Nog geen plannen voor Vlaamse klassering bunkerlinie

20 juli 2021 - 14:21 | auteur: Johan Van Bever

Vlaanderen is nog niet meteen van plan de bunkerlinie rond Gent te klasseren als erfgoed maar er is wel een inventaris in de maak. Dat kan tot bescherming leiden.

Deze bunkers maakten deel uit van de bunkerlinie “het Bruggenhoofd Gent”, die de bedoeling had om een Duitse aanval zoals in de begindagen van de Eerste Wereldoorlog niet opnieuw te moeten meemaken. Het was bedoeld voor het tijdelijk tegenhouden van een vijandige inval.

Het agentschap Onroerend Erfgoed werkt momenteel aan een evaluatie van het volledige beschermde bestand in Vlaanderen. In dit onderzoeksproject zal het beschermd bouwkundig erfgoed thematisch doorgelicht worden. De bescherming van bunkerlinies staat momenteel niet op de planning. Naar aanleiding van een stageproject zijn de bunkers van het Bruggenhoofd Gent niettemin de voorbije maanden individueel opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed. Deze inventarisatie wordt deze zomer afgerond.

De opname van de bunkers in de inventaris kan een kapstok vormen voor de desbetreffende lokale overheden om een erfgoedbeleid rond deze bunkers uit te stippelen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

YAEL NAIM

New Soul
14:42

DANZEL

Time Machines
14:39

HENRI PFR, RAPHAELLA

Until The End
14:35

DUA LIPA

Love Again
14:31

GAYLE

Abcdefu
Bekijk meer platen