Ochtenduitzending dinsdag 23 november 2021

Johan Van Bever
22 november 2021 - 14:22
Ochtenduitzending dinsdag 23 november 2021

Het Van Crombrugghepark op de voormalige ACEC-site aan Dok Noord is officieel geopend. De projectontwikkelaar die er meer dan 150 appartementen mocht bouwen, moest als voorwaarde ook het park aanleggen. Het nieuwe Van Crombrugghepark is één hectare groot en beschikt over speeltoestellen en speelheuvels, zitbanken en een speelgazon, en uiteraard ook bomen, planten en bloemenweides. Een verlicht pad in het park verbindt de Sint-Salvatorstraat met het Carelsplein. De naam van het park verwijst naar de stoomwerk- en vlasspinnerij die er vroeger was. Om die historiek te eren, werd de oude fabrieksmuur aan de Sint-Salvatorstraat gerestaureerd en het staalskelet in het park geïntegreerd.

Op advies van de medische experten schrapt de Stad Gent de intrede van de sint, de Gentse Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink onder de Stadshal. Wel komt er een openluchtijspiste en een winterbar. Het aantal besmettingen stijgt snel in Vlaanderen, ook in Gent gaan ze omhoog. Afgelopen week waren er drie dagen met de hoogste dagcijfers sinds de tweede golf. Gent kent momenteel een verdubbelingstijd van het aantal besmettingen op 14 dagen. Vanuit de Gentse ziekenhuizen komen er signalen dat de situatie acuut is, zeker nu de zorgsector met een grote personeelsuitval kampt. De koopzondagen in december blijven bestaan. Door de winkels ook op zondag open te houden, is er meer spreiding van de bezoekers.

In Gent wordt een geval van euthanasie onderzocht. Zaterdag werd, na het overlijden van een bejaarde patiënt, bij de politie aangifte gedaan van een mogelijk onrechtmatige euthanasie die zou plaatsgevonden hebben in een Gents ziekenhuis. Het parket OVL werd ingelicht en vorderde een onderzoeksrechter om de precieze omstandigheden van de levensbeëindiging te onderzoeken. De arts werd vervolgens gearresteerd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Hij werd na uitgebreid verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden. De kwalificatie in huidig stadium betreft vergiftiging. De precieze omstandigheden waarin de levensbeëindiging heeft plaatsgevonden, worden volop onderzocht.

De nieuwe expo in het Industriemuseum in Gent opent vrijdag 26 november 2021, niet toevallig op Black Friday. Het thema van de tentoonstelling is ‘Kassa kassa!’ en die neemt de bezoekers mee op een tijdreis doorheen het winkellandschap van 1850 tot vandaag. Er is zelfs een replica van een kruidenierswinkeltje uit de jaren 60. Tot zondag 28 augustus kunnen bezoekers er kennismaken met de geschiedenis van consumptie en distributie van de voorbije 150 jaar. De expo gunt de bezoeker ook een blik in de machinerie die bij consumptie komt kijken. Op de openingsdag, vrijdag 26 november, gooit ook het Industriemuseum symbolisch met kortingen. Tussen 10 en 16 uur worden die dag krasloten uitgedeeld in de Gentse winkelstraten. Elk kraslot geeft recht op een korting bij aankoop van een museumticket.

De vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke blijven ook na Kerstmis open. Op die manier kan er zonder onderbreking verder gevaccineerd worden. De acht burgemeesters van Destelbergen, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen stonden tijdens hun overleg meteen op één lijn. Eerstelijnszone Scheldekracht zal tot eind april blijven vaccineren in De Warande in Wetteren en Puyenbroeck in Wachtebeke. In beide centra is intussen een logistieke aanpassing gedaan zodat de zaal deels opnieuw beschikbaar is voor de sportclubs. Ook met deze aanpassing kunnen de centra nog steeds vier vaccinatielijnen organiseren.

De school Mariagaard op de Oosterzelesteenweg gaat vanaf dinsdag weer helemaal dicht. Alle leerlingen zijn opgehaald en volgen de komende dagen afstandsonderwijs. Het is nu de tweede keer in een maand tijd dat de school moet sluiten. Het is opnieuw om dezelfde reden. Teveel leerlingen en begeleiders zitten thuis in isolatie omdat ze een hoogrisico-contact hadden. Dat betekent niet dat ze effectief besmet zijn maar ze moeten wel tot na een tweede negatieve test thuis blijven. Maandag bleek dat een derde van de leerlingen, ongeveer 250, niet op school verscheen door de quarantaine. Ook 4 van de 6 begeleiders bleven thuis. De school heeft beslist om opnieuw de deuren te sluiten en tot en met vrijdag 3 december thuisonderwijs te geven.

Laatst gespeeld op Accent

19:40
cover of SIGALA (FEAT. STEFFLON DON) with Feels This Good (Jodie Harsh Remix)

SIGALA (FEAT. STEFFLON DON)

Feels This Good (Jodie Harsh Remix)
19:37
cover of GOURYELLA with Gouryella

GOURYELLA

Gouryella
19:34
cover of LUM!X & DVBBS with Where Do We Go

LUM!X & DVBBS

Where Do We Go
19:28
cover of Rubber People with Magic Carpet Ride (Yvvan Back Extended Remix)

Rubber People

Magic Carpet Ride (Yvvan Back Extended Remix)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.