Ochtenduitzending dinsdag 26 oktober 2021

Johan Van Bever
25 oktober 2021 - 19:01
Ochtenduitzending dinsdag 26 oktober 2021

Lochristi heeft er een nieuwe ereburger bij. De 86-jarige plantkundige Em. Prof. Dr. Willem Van Cotthem uit Zaffelare kreeg zijn oorkonde overhandigd door het gemeentebestuur. Willem Van Cotthem is afkomstig van Denderleeuw en werd na een lerarencarrière assistent, docent en vanaf 1988 hoogleraar aan de UGent waar hij plantkunde doceerde aan de landbouwwetenschappen, de farmacie en de diergeneeskunde. Ook na zijn pensionering bleef Van Cotthem niet stil zitten. In 2005 startte hij met het project Seeds for food. Zaden van meloenen, papaja’s, advocado’s of pompoenen, die anders in de vuilbak terecht komen, worden verzameld en gesorteerd om ze te gebruiken in familietuintjes in Afrika, Azië en Zuid-Amerik.

De start van de verbouwing GBS De Windwijzer en IBO Laarne schuift op wegens een beroepsprocedure bij de Provincie. Bij de start van het schooljaar werd reikhalzend uitgekeken naar de totaalrenovatie en nieuwbouw van de school en van een nieuw, geïntegreerd Initiatief Buitenschoolse KinderOpvang (IBO) in de Schoolstraat in Laarne. Intussen kregen de kleuters en lagere schoolkinderen, in afwachting van de realisatie van dit project, een tijdelijk onderkomen in het sportcentrum Veldmeers. Containerklassen werden ingehuurd en verschillende lokalen in de sporthal zijn ingericht tot tijdelijke klasruimte. Maar de werken beginnen niet. Laarne werd onverwachts geconfronteerd met een administratieve beroepsprocedure bij de Deputatie Oost-Vlaanderen op de verleende omgevingsvergunning.

Het Huis van Alijn in Gent toont vanaf 30 oktober de tentoonstelling ‘De straat op’.  Elke regio of stad heeft wel een stoet, processie, carnavalsoptocht of bloemencorso. Ook voor betogingen en protestmarsen komen burgers vaak de straat op. Hoe verschillend optochten soms ook lijken, vaak hebben ze toch veel gemeen. En in heel wat optochten maken deelnemers hun boodschap duidelijk met vlaggen, slogans, kledij en muziek. De expo ‘De straat op’ toont de diversiteit aan optochten vanaf de 20ste eeuw tot vandaag. Naast getuigenissen zijn er kostuums, vlaggen, affiches en beelden van optochten in Vlaanderen en Brussel te zien. De expo loopt van 30 oktober 2021 tot 8 mei 2022.

De gemeente Wetteren zal vanaf 1 november op zeven begraafplaatsen een troostplek aanbieden. Tegelijk wordt deelgenomen aan ‘Reveil’. Reveil organiseert ook dit jaar een ingetogen samenzijn op het kerkhof in het centrum van Wetteren met lokale muzikanten, dichters en vertellers. Om 17 uur wordt de stilte doorbroken op de begraafplaats aan de Achttien augustuslaan. Men kan er genieten van een optreden van One Dollar Trio en luisteren naar vertellers die een persoonlijk eerbetoon brengen aan Fernand De Keulenaere, Michiel Remory, Les dames du Sacré coeur en Kamiel Braeckman. Op zeven begraafplaatsen in Wetteren vind je nieuwe troostplekken. Daar staan panelen met gedichten en foto’s van de leerlingen van de KUNSTacademie.

Laatst gespeeld op Accent

07:04
cover of ALOK FT. BEBE REXHA with Deep In Your Love

ALOK FT. BEBE REXHA

Deep In Your Love
06:57
cover of PAUL RUSSELL with Lil Boo Thang

PAUL RUSSELL

Lil Boo Thang
06:53
cover of ALEXIS JORDAN with Good Girl

ALEXIS JORDAN

Good Girl
06:48
cover of RED HOT CHILI PEPPERS with Snow ((Hey Oh))

RED HOT CHILI PEPPERS

Snow ((Hey Oh))
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.