Ochtenduitzending dinsdag 5 oktober 2021

Johan Van Bever
5 oktober 2021 - 6:30
Ochtenduitzending dinsdag 5 oktober 2021

ent bedankt vandaag zijn leraren met een gedicht van Lindah Leah Nyirenda. Vandaag is het de Dag van de Leerkracht en is het gedicht  ‘Leefkracht’ overal te zien op affiches in de stad. Gentenaars kunnen ook zelf een affiche afprinten of ophalen in de wijkbibliotheken om aan het raam te hangen. Gent telt ruim 9.400 leraren. Die geven elke schooldag het beste van zichzelf voor 56.000 schoolgaande kinderen en jongeren. Om hen te bedanken voor hun harde werk en inzet, riep de Stad Gent de hulp in van auteur, dichter en spoken word artist Lindah Leah Nyirenda. Zij maakte in haar kenmerkende stijl het gedicht ‘Leefkracht’

Het psychiatrisch ziekenhuis KARUS, campus Melle, gaat een nieuwe ruimte te bouwen voor de HIC-afdeling, dat is een crisisafdeling voor personen met een ernstige emotionele en gedragsmatige ontregeling. Het gebouw breekt met de traditie van beddenhuizen met donkere gangen en verpleegposten. De bedoeling is om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren op te vangen en te behandelen in een omgeving die gericht is op de-escalatie en zelfregie. Dit model heeft echter nood aan een nieuwe ziekenhuisarchitectuur. Het klassieke beddenhuis is ontoereikend. Enerzijds moet de architectuur het mogelijk maken dat zorg opgeschaald kan worden op crisismomenten. Anderzijds moet de architectuur het herstel van zelfregie ondersteunen en zelfs stimuleren.


In het kader van “Leven in het station” schreef NMBS enkele maanden geleden een wedstrijd uit om verschillende van haar stations uit te rusten met een boekenruilkast, een kleine straatbibliotheek waar iedereen gratis boeken kan achterlaten en ontlenen, om zo voor iedereen de toegang tot cultuur te vergemakkelijken. In de provincie Oost-Vlaanderen werden de boekenruilkasten maandag geïnstalleerd in de stations van: Geraardsbergen, Zottegem, Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort en Dendermonde. Ze worden geleidelijk aan met boeken uitgerust.

Het vernieuwde UNIZO Wetteren werd maandagavond symbolisch boven de doopvont gehouden. Acht geëngageerde Wetterse ondernemers verenigen zich met als doel de lokale ondernemers dichter bij elkaar te brengen, te versterken en hun belangen te behartigen. Tot nu toe stond de lokale werking op een laag pitje in Wetteren vindt het nieuwe bestuur. Dat er nu een lokale ondernemersvereniging wordt opgericht, toont aan dat er echt wel nood is aan een werking die alle types van ondernemers met elkaar verbindt”, zegt voorzitter van UNIZO Wetteren Karel Macharis. In Oost-Vlaanderen telt UNIZO zo‘n 50 lokale afdelingen. Die lokale afdelingen informeren ondernemers, organiseren activiteiten en verbinden de lokale ondernemers met elkaar.

Laatst gespeeld op Accent

14:33
cover of GUSTAPH with Already Know

GUSTAPH

Already Know
14:30
cover of SHAMPOO with Trouble

SHAMPOO

Trouble
14:27
cover of PEGGY GOU & LENNY KRAVITZ with I Believe In Love Again

PEGGY GOU & LENNY KRAVITZ

I Believe In Love Again
14:24
cover of SCATMAN JOHN with Scatman

SCATMAN JOHN

Scatman's World
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.