Ochtenduitzending donderdag 21 oktober 2021

Gepost door Johan Van Bever op 20 oktober 2021 - 18:25

Uit een droogtestudie die de Stad Gent liet opmaken, blijkt dat Gent nu al kampt met een structureel watertekort als gevolg van de klimaatopwarming.  Het watertekort in Gent heeft volgens de studie verschillende oorzaken. Niet alleen de klimaatopwarming speelt een rol, maar ook het feit dat Gent voor liefst 41 procent verhard is. Op basis van de aanbevelingen in die studie neemt de Stad extra maatregelen. Zo gaat er meer geld naar het ontharden van het openbaar domein.  Er komen ook extra middelen om burgers te stimuleren om tegels uit te breken en gevels, voortuinen en straten te vergroenen. Verder wordt de subsidie voor groendaken herbekeken om ook andere inspanningen om regenwater vast te houden te stimuleren, zoals een regenwaterput of een infiltratievijver.

Dinsdagavond omstreeks kwart voor 11 vond een incident plaats op de parking van de E40 Drongen richting Brussel. Een man die een sjaal droeg van Manchester City, was na de voetbalmatch Club Brugge – Manchester City met de wagen gestopt op de snelwegparking in Drongen en had zich naar de shop begeven. Volgens de eerste vaststellingen van het onderzoek zou zijn voetbalsjaal in de shop afgenomen zijn door een verdachte en stapte deze ermee naar buiten. Daaropvolgend kwam het slachtoffer in confrontatie met enkele verdachten op de parking, en belandde hij op de grond na fysieke agressie. Het slachtoffer, een 63-jarige man uit Ninove, werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert in levensgevaar. De politie kon in de loop van de nacht 5 personen oppakken. Zij werden in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen gearresteerd.

Het glas-in-loodraam met de beeltenis van Sint-Martinus is uit de kerk van Massemen verdwenen. Het glasraam is geborgen ingevolge stabiliteitsproblemen. Het glas dreigde uit zijn voegen te barsten en uiteen te vallen. Daarom werd op advies van een architect en de erfgoedconsulent, het glasraam preventief verwijderd en vervangen door gewoon glas. Het glasraam is nu in het atelier en daarna wordt het in een kist geplaatst en komt het terug naar de kerk in afwachting van de restauratie van de kerk. Het grote restauratiedossier omvat naast stabiliteitswerken onder meer schilderwerken en algemeen onderhoud binnen en buiten. Het dossier werd opgestart in 2015 en de bevoegde minister beloofde het dossier af te werken in 2024.


Grootouders voor het Klimaat lanceren een ‘Actiegroep RegioGent’. Het lanceermoment is zaterdag 23 oktober om 10.30 uur in de Spaanse Gouverneurswoning in Gent. 55-plussers uit de regio die zich door de idealen van de Grootouders aangesproken voelt, is welkom op het lanceermoment. Opa of oma zijn is geen vereiste. Om 10 uur staat de koffie klaar en vanaf 10.30 u. leggen de initiatiefnemers uit hoe en waaraan ze nu werken. Ze peilen naar de verwachtingen en er komt een klimaatjongere aan het woord. Tine Hens geeft tips bij enkele thema’s uit haar klimaatboek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’. De Spaanse Gouverneurswoning ligt naast de Sint-Machariuskerk aan de Prooststraat in Gent. Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is nodig: mail naar RegioGent@gvhk.be of telefoneer naar 09/228.42.62.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

BRITNEY SPEARS

Till The World Ends
06:31

AVA MAX

Weapons
06:27

POST MALONE, 21 SAVAGE

Rockstar
06:23

DANIEL STEINBERG

Home Wrecker
06:20

MATHIEU KOSS, ALOE BLACC

Never Growing Up
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.