Ochtenduitzending maandag 22 november 2021

Johan Van Bever
20 november 2021 - 14:03
Ochtenduitzending maandag 22 november 2021

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 350.000 euro toe. De Pietendriesmolen in Aalter wordt volledig gerestaureerd. Hiervoor moet de molenkast van de staak getild worden. De werken aan de beschermde elektriciteitscentrale van Langerbrugge zijn de eerste activiteiten in functie van een globaal restauratie- en herbestemmingsproject. Er worden nu opruimings- en instandhoudingswerken uitgevoerd. Het kasteel van Boelare in Geraardsbergen staat momenteel leeg en wordt herbestemd tot ruimte voor socio-culturele activiteiten met een keuken voor de rusthuisgroep ‘Baronie van Boelare’ en een conciërgewoning. Ook voor de restauratie va het Klooster Zusters van Liefde en de restanten van de abdij Terhaegen in Gent wordt het licht op groen gezet. De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 150.000 euro toe

Het confronterende lichtkunstwerk op de gevel van freinetschool Het Trappenhuis in Gent mag langer blijven staan. Het werk van kunstenaar Charles Degeyter kadert in de jaarlijkse Week tegen Familiaal Geweld en kon tijdens het Lichtfestival al op veel belangstelling rekenen. In België komt één op de vier kinderen geregeld in aanraking met lichte vormen van geweld in het gezin, één op de tien met ernstige vormen. Tijdens de Week tegen Familiaal Geweld, dit jaar van maandag 22 november tot en met vrijdag 26 november 2021, wil de Stad Gent het probleem extra onder de aandacht brengen. In het kader van de Week tegen Familiaal Geweld werd beslist om het kunstwerk langer op de gevel van de school te laten staan. Het campagnebeeld zal ook te zien zijn op affiches, flyers en broodzakken.

Voortaan ken iedereen een potje schaak spelen op de buitenschaaktafel op de Markt van Wetteren. Men kan de pionnen zelf meebrengen of in de bibliotheek uitlenen. De schaaktafel is gesubsidieerd door de gemeente. Het was een subsidie voor het project geWOONtebreker dat toegekend werd aan schaakclub de Wetterse Vrijpion voor hun voorstel om een buitenschaaktafel te plaatsen op de Markt. De schaaktafel weegt 1.140 kilogram en het is weinig waarschijnlijk dat iemand die meeneemt.
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle overhandigde Laarne het label ‘kindvriendelijke stad’ of ‘kindvriendelijke gemeente’, toegekend door een jury van experten kindvriendelijk beleid. Laarne is hiermee een van de 9 Vlaamse gemeenten die in 2020 het label haalden. Het werd eigenlijk vorig jaar al virtueel toegekend tijdens de tweede coronagolf maar tijdens deze vierde golf was het wel mogelijk om het label fysiek te overhandigen. Dat gebeurde aan het jeugdhuis Sjatoo in de Colmanstraat in Kalken. Burgemeester Andy de Cock toont zich blij met de erkenning. “We zijn al langer kindvriendelijk maar nu is het ook officieel met dit label. Als kleine gemeente tonen we onze spieren en staan tussen grote steden als Sint-Niklaas en Gent.

De vraag naar testen op het coronavirus is ook in Gent sterk toegenomen. Het UZ Gent heeft daarom besloten om de testcapaciteit te verhogen. De locatie van het vaccinatiepunt van de Stad en Eerstelijnszone Gent wordt vanaf maandag 22 november deel van het naastgelegen testcentrum. Het vaccinatiepunt zelf verhuist naar de sportzaal op de site van het UZ, links van het revalidatiecentrum. Gentenaars moeten voor hun vaccin vanaf maandag dus in de sportzaal zijn. De bewegwijzering wordt daarvoor aangepast. Maandag is meteen ook een extra dag voor Gentenaars die nog geen eerste prik hebben gekregen. Zij kunnen zonder afspraak langsgaan.

Laatst gespeeld op Accent

15:50
cover of CASCADA with Ain

CASCADA

Ain't No Mountain High Enough
15:44
cover of WINX with Don

WINX

Don't Laugh
15:41
cover of KENYA GRACE with Paris

KENYA GRACE

Paris
15:37
cover of MICHAEL JACKSON with Smooth Criminal

MICHAEL JACKSON

Smooth Criminal
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.