Ochtenduitzending maandag 4 oktober 2021

Johan Van Bever
4 oktober 2021 - 6:33
Ochtenduitzending maandag 4 oktober 2021

De Stad Gent, Politie Gent en IVAGO blijven actief inzetten op het opsporen van sluikstorters, onder andere met sluikstortcamera’s en extra controleurs. Dit jaar werden al 1.048 daders geïdentificeerd. Al in september werd de kaap van 1.000 overschreden.In 2020 en 2019 werden telkens 932 sluikstorters geïdentificeerd.Gemeenschapswachten en teams van de politie gaan wekelijks mee op ronde met IVAGO om sluikstorters te identificeren. De politie zet daarnaast ook vijf camera’s in. De politie observeert bovendien ook in burger. Net zoals vorig jaar gaan ook controleurs van de Stad mee op ronde om naast sluikstorten op privaat domein ook sluikstorten op het openbaar domein te doorzoeken. Sluikstorters die geïdentificeerd worden, kunnen zich aan een GAS-boete van minstens 120 euro verwachten, plus opruimkosten.

De Gentse vaccinatiebus heeft zijn laatste ronde achter de rug. De bus deed in één maand twaalf locaties telkens twee keer aan, van de Vrijdagmarkt en de Zuid tot Nieuw Gent en de kanaaldorpen. 3.773 mensen kregen er een eerste prik, in totaal werden er 4.856 prikken gezet. De vaccinatiebus startte op 25 augustus 2021 met zijn ronde door Gent. Op dat moment was al 73 procent van alle Gentenaars minstens één keer gevaccineerd. Om de drempel te verlagen voor mensen die nog twijfelden of zich moeilijker konden verplaatsen, trok het vaccinatiebusje naar de wijken zelf. De bus hield telkens twee keer halt op twaalf plaatsen in tien wijken. Een afspraak maken of vooraf registreren was niet nodig.

De klanten van bakkerij Dirk in de Watermolenstraat in Massemen keken zondagochtend verrast op toen ze bediend werden door zanger Christoff. Alsof hij nooit iets anders deed, haalde hij het gevraagde uit de toonbank, sneed brood en deed alle taken die een verkoper te doen staat. Christoff wou al heel lang eens bij een warme bakker aan de slag. Eerder had ik al eens voor een tv-programma in Delhaize gewerkt. Toen corona uitbrak maakte hij een bucketlist en die lijst is hij nu aan het afvinken. Zijn eerste vrije zondagvoormiddag was dan meteen ook de dag van de klant, dat kwam goed uit.

De intercommunale Verko en haar 9 aangesloten gemeenten vragen extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil tijdens de Week van de Handhaving van 4 tot en met 10 oktober 2021. In heel de regio zullen politiemensen, gemeenschapswachten, GAS-vaststellers en toezichthouders op pad gaan om overtreders aan te spreken op hun gedrag en/of te beboeten. In 2020 registreerde Verko in de regio meer dan 950 sluikstorten. In werkelijkheid ligt dit cijfer nog hoger, omdat niet elke vastgestelde en opgeruimde sluikstort tot in de administratie geraakt. Om dit cijfer naar beneden te halen, blijft naast sensibilisering ook handhaving broodnodig. Vorig jaar kregen minstens 170 overtreders in de regio een GAS-boete. Ze werden gepakt na identificatie via teruggevonden gegevens in het sluikstort of via een verplaatsbare camera.

1 op 4 kinderen zit met honger op de schoolbank. Dit is een belangrijke drempel voor gelijke onderwijskansen. Want leren, spelen en je concentreren lukt niet met een lege maag. Negen Gentse scholen starten dit schooljaar met Brood(doos)nodig, een initiatief van Let Us en Enchanté vzw. Ze engageren ouders, familie en vrienden, maar ook buurtbewoners en lokale bedrijven om te zorgen voor een gezonde maaltijd voor élke leerling.  Negen Gentse scholen van de Scholengroep Katholiek Onderwijs Gent (SKOG) gaan als eerste van start. Samen vertegenwoordigen ze zo’n 4.000 leerlingen. In januari 2022 hoopt het project uit te breiden naar andere Vlaamse scholen.

Het ontwerp voor het Natuureducatief centrum (NEC) op de voormalige Nezo-site in de Hooistraat in Kalken is klaar en zelfs al vergund Het is wel nog wachten op subsidies voor de gedeeltelijke afbraak van het oude gebouw. Het dossier is opgemaakt en het is wachten op groen licht want er is asbest mee gemoeid. De gemeente kocht de voormalige Nezo-site en liet het inpassen in het onthaalplan voor het natuurgebied De Kalkense Meersen. Naast het Vaartplein wordt deze plek een tweede toegang tot het natuurgebied. De gemeente wil deze vervallen site van 6.000 vierkante meter tegen eind 2022 omtoveren tot een aantrekkelijke en duurzame uitvalsbasis voor de Meersen. Een deel van de bestaande zouthangar blijft bewaard. Onder de bestaande hangar komt een glazen gebouw die wel open wordt gemaakt.

De werken aan het viaduct in Gentbrugge zullen sneller afgelopen zijn dan gepland. Op 6 oktober zal de hinder op de E17 voorbij zijn en gaan ook de op- en afrit in Gentbrugge open. Het viaduct was sterk verouderd en werd daarom ook wel eens het ‘brokkelviaduct’ genoemd. Met een totale investering van meer dan 40 miljoen euro werd deze belangrijke verkeersader aangepakt. De snelwegparkings blijven nog even gesloten totdat alle voorzieningen in dienst kunnen genomen worden. Onder het viaduct werkt het Agentschap Wegen en Verkeer nog verder aan de lokale betonherstellingen.

Laatst gespeeld op Accent

06:47
cover of LIMP BIZKIT with Take A Look Around

LIMP BIZKIT

Take A Look Around
06:44
cover of KOFI SANOBA with Famemba

KOFI SANOBA

Famemba
06:40
cover of PITBULL, JENNIFER LOPEZ,  CLÁUDIA LEITTE with We Are One (Ole Ola)

PITBULL, JENNIFER LOPEZ, CLÁUDIA LEITTE

We Are One (Ole Ola)
06:37
cover of SUZAN & FREEK with Verleden Tijd

SUZAN & FREEK

Verleden Tijd
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.