Ochtenduitzending woensdag 20 oktober 2021

Gepost door Johan Van Bever op 20 oktober 2021 - 6:42

Merelbeke ontving op het boscongres het bronzen boslabel uit handen van Vlaams minister Zuhal Demir. Daarmee behoort de gemeente tot de drie eerste gemeenten die een boslabel in ontvangst mochten nemen. Merelbeke legde tussen 2019 en 2020 op verschillende locaties 4,1 ha nieuw bos aan. Hiermee weerden verschillende bossen aan elkaar aangesloten. Die bosuitbreiding is van onschatbaar belang voor de biodiversiteit. Bovendien filtert dit bijkomend bos ongeveer 28 ton CO² per jaar.  Merelbeke is er al langer mee bezig. Al in 2009 kocht het lokaal bestuur 2 ha grond in de Groenstraat in het kader van de toenmalige Kyoto-doelstellingen. In 2011 werd daarvan 1,2 ha weide bebost door vijfde- en zesdeklassers van de lokale basisscholen. Het bos kreeg toen de toepasselijke naam ‘Kyoto-bos’


De Stad Gent pakt dit najaar uit met een opvallende peukencampagne. Sinds dinsdag 19 oktober 2021 is de oproep ‘Mag ik je peuken?’ verschenen op meer dan 120 vuilnisbakken en aan 50 bushokjes. Een robot met de stem van Gentenaar Robrecht Vanden Thoren zet de boodschap kracht bij. Van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil in Vlaanderen bestaat 49 procent uit peuken. Een sigarettenfilter heeft 10 tot 15 jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Geregeld worden in de magen van dieren zoals vogels en honden sigarettenfilters aangetroffen, wat ze erg ziek kan maken. Met de oproep ‘Mag ik je peuken?’ en informatieve boodschappen aan vuilnisbakken en bushokjes maakt de Stad Gent op een ludieke manier duidelijk dat peuken niet op de grond horen.


De renovatiewerken aan het binnenzwembad De Warande duren langer dan voorzien. Er was extra droogtijd nodig voor het beton en omwille van de beweegbare bodem moest het betegelen in 2 fases verlopen. Na al het breek- en slijpwerk moet een gespecialiseerde firma het zwembad zorgvuldig reinigen. Dit maakt dat de werken pas rond half december 2021 klaar zullen zijn en de nieuwe openingsdatum nog niet gekend is. Tijdens de jaarlijkse onderhoudswerken aan het binnenzwembad stelde de aannemer vast dat in de kuip van het grote zwembad water tussen het beton en de bezetting sijpelde. Technici vreesden dat de wanden van het zwembad het zouden begeven. Aangezien dat gevaarlijk is voor de zwemmers werden de werken meteen opgestart. Oorspronkelijk was voorzien dat de werken tegen eind oktober 2021 klaar zouden zijn. Intussen blijkt dat deze datum niet haalbaar is.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

RAYE

The Thrill Is Gone.
16:09

MIKA

We Are Golden
16:04

MR. PRESIDENT

Coco Jamboo
16:00

NICKY ROMERO & THIRD PARTY

For The People
15:59

ACCENT NIEUWS
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.