Octave Landuyt is 100

Johan Van Bever
27 december 2022 - 3:00
Octave Landuyt is 100

Maandag vierde kunstenaar Octave Landuyt, die al decennia in Heusden woont en werkt, zijn 100ste verjaardag. Het lokaal bestuur Destelbergen zette zijn allereerste ereburger dan ook in de bloemetjes.

Octave Landuyt werd geboren in Gent op 26 december 1922. Het gezin Landuyt woonde eerst in Kortrijk, waar Octave zijn jeugd doorbracht. Toen hij trouwde en les begon te geven in de Rijksnormaalschool, verkaste hij met zijn vrouw Mona Verhage terug naar Gent, naar het huis van zijn grootouders.

Zijn carrière zat toen in een stroomversnelling en het kleine huis barstte uit zijn voegen. Daarom kochten Octave en Mona grond aan in het landelijke Heusden. Ze bouwden er een prachtige kunstenaarswoning-annex-atelier.

Het massieve huis werd speciaal ontworpen door vriend en architect Jozef Lietart in samenwerking met Octave Landuyt. In de voorgevel zit een lichte knik, zodat het schildersatelier iets meer naar het noorden gericht is. Noorderlicht is immers het minst vervormende van alle licht, wat belangrijk is voor een schilder. Helemaal in de lijn van de oude meesters, van wie de ateliers altijd naar het noorden gericht waren.

Doorheen zijn lange kunstenaarschap wist Octave Landuyt zich te onderscheiden met een eigenzinnig en indrukwekkend oeuvre. Hij is een culturele duizendpoot: schilder, pastellist, beeldhouwer en juwelenontwerper, keramist, graficus en industrieel designer, ontwerper van stoffen, toneeldecors en -kostuums.

Laatst gespeeld op Accent

02:40
cover of TWENTY 4 SEVEN with Slave To The Music

TWENTY 4 SEVEN

Slave To The Music
02:37
cover of TOM DICE with Me And My Guitar

TOM DICE

Me And My Guitar
02:34
cover of NATALIA with Ready For The Ride

NATALIA

Ready For The Ride
02:30
cover of ZAYN, TAYLOR SWIFT with I Don’t Wanna Live Forever

ZAYN, TAYLOR SWIFT

I Don’t Wanna Live Forever
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.