Retro in Wetteren met ‘Alles loopt op wieltjes’: “Van oldtimers tot kinderwagens en fietsen”

Fabian Tack
7 juni 2018 - 22:49
Retro in Wetteren met ‘Alles loopt op wieltjes’: “Van oldtimers tot kinderwagens en fietsen”

Elke derde vrijdag van de maand ‘loopt Wetteren op wieltjes’. De Heemkundige Kring Jan Broeckaert organiseert dan een oldtimershow. Deze keer, op 15 juni 2018, wordt echter een bijzondere editie. Dan houden ze samen met club De Retrovrienden een expo van oldtimers en fietsen. Christiane van Impe komt naar aanleiding daarvan een warme oproep doen: “We hopen dat mensen met oude fietsen, van voor de Tweede Wereldoorlog of ouder, in grote getale komen naar de pui van het gemeentehuis om hun fiets tentoon te stellen.”

De fiets op twee wielen bestaat 200 jaar. Reden genoeg voor de Heemkundige Kring om die ook eens in de kijker te zetten. “Hoewel de fiets met hoge bi (ook wel bekend als vélocipède) al in 1816 werd uitgevonden, is pas een patent aangevraagd in 1818. Dat is dan de officiële datum geworden van het uitvinden ervan. In het museum hebben wij een mooie collectie van fietsplaten, van de tijd dat er nog taks moest betaald worden om met de fiets te mogen rijden. Ook hebben we een kleine kinderstep van uit de tijd van ‘De Witte van Zichem’. En van daaruit hebben wij het idee opgevat om die ook eens tentoon te stellen.” Onder de titel ‘Alles loopt op wieltjes’, wordt de expo van oldtimers daarom uitgebreid met oude fietsen.

Retro

Naar aanleiding van de samenwerking met De Retrovrienden, wordt zeker al een mooi aantal oude fietsen verwacht. “Maar we doen een oproep om met grote getale fietsen te laten komen op 15 juni, vanaf 17u aan de pui van het gemeentehuis. Als een bestuurder gekleed is in de stijl van de periode van dat zijn tweewieler of vierwieler bestuurd werd, koppelen we daar een mooie prijs aan vast. Ook zal er een dansvloer zijn met retromuziek tot 22u. Op die manier kunnen we ons in retrostijl amuseren.”

Kloefkesbal

De Heemkundige Kring heeft echter nog meer nostalgische plannen in petto. “Vroeger sloot de Wetterse kermis altijd af met een Kloefkesbal. Tegenwoordig draagt niemand nog kloefen, maar de naam mag toch blijven bestaan. En ook de grote, groene, verlichte kloef die toen werd buiten gehangen, is hersteld en opnieuw verlicht. En na die retrokledij en retrofietsen, brandt er terug een lichtje in ons achterhoofd om dat Kloefkesbal terug in het leven te roepen. In samenwerking met dansscholen in de buurt en retromuziek, kan je alles aan.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

10:24
cover of JOHN DAHLBÄCK with Blink

JOHN DAHLBÄCK

Blink
10:20
cover of PATRICK TOPPING with Make Me Happy (feat. Might Delete Later)

PATRICK TOPPING

Make Me Happy (feat. Might Delete Later)
10:16
cover of DJ SAMMY with The Boys Of Summer

DJ SAMMY

The Boys Of Summer
10:13
cover of JASON DERULO with Glad U Came

JASON DERULO

Glad U Came
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.