Ontmoetingspicknick Destelbergen: “Hoog tijd om de 60 nationaliteiten die er leven, beter te leren kennen”

20 juni 2018 - 12:03 | auteur: Fabian Tack

In Destelbergen zijn 640 mensen van de 18.800 inwoners van vreemde origine. Dat zette een werkgroep,  die ontstond uit 11.11.11, Oxfam en de Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking, aan het denken. Ze organiseren een ontmoetingspicknick zodat mensen van Heusden en Destelbergen de inwoners met andere nationaliteiten beter kunnen leren kennen. Eén van de voortrekkers van het project is Jean-Marie Heyerick. “We willen streven naar een meer humaan migratiebeleid, net zoals het centrale thema van 11.11.11 dit jaar.”

Elke familie van Destelbergen of Heusden kan een familie van andere origine uitnodigen of omgekeerd. Bovendien brengt iedereen zijn eigen picknick mee. “Zo kan iedereen ervan genieten op een gemeenschappelijke tafel. Er wordt wel enkel voeding meegebracht, drank wordt verzorgd door de organisatie.”

Bulgaren & Nederlanders

In Destelbergen wonen verschillende nationaliteiten van over de hele wereld.”Het is hoog tijd om de 60 nationaliteiten die er wonen beter te leren kennen. Daarvan zijn er twee grote groepen namelijk Bulgaren en Nederlanders. Zij worden gevolgd door andere groepen van Portugezen, Polen, Turken, Fransen, Roemenen, Italianen, Duitsers en Albanezen.” Met de picknick wil de werkgroep dus deze nationaliteiten samenbrengen. “De picknick vindt plaats in Gemeentelijk Domein De Kollebloem. Bij slecht weer kunnen we uitwijken naar de Gemeentelijke zaal die zich ook in het park bevindt.” Ook in andere gemeentes mag het voorbeeld van de werkgroep gevolgd worden. “Zelf hebben we er geen plannen voor maar het zou tof zijn als het initiatief op andere plaatsen navolging krijgt.”

LOI

Jean-Marie vindt dat mensen van vreemde origine meer aandacht verdienen. “Het is ook belangrijk dat scholen, sportscholen, etc ontmoetingen organiseren, daar kun je de mensen goed leren kennen. Ook in het Destelbergse LOI, het Lokaal Opvanginitiatief van het OCMW wordt veel aandacht gegeven aan het ontmoeten van de vluchtelingen die er tijdelijk opgevangen worden.”

Herbeluister het interview;

Inschrijven en info via de website

 

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

DOUBLE VISION

Knockin
19:07

BRUNO MARS, ANDERSON .PAAK, SILK SONIC

Smokin Out The Window
19:04

ERIK GOOSSENS

Ooit Genoeg
19:01

KUNGS Never Going Home
18:56

PAT KRIMSON, LOREDANA & 2 FABIOLA

Silence
Bekijk meer platen