Luister Live

Oost-Vlaanderen renoveert

1 februari 2021 - 11:13

Een op de drie Oost-Vlaamse gemeenten neemt deel aan ‘Oost-Vlaanderen renoveert’, een project van het provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen.

De Oost-Vlaamse woningen zijn vaak verouderd en energieverslindend. 32,5% van het Oost-Vlaams patrimonium dateert van voor 1946. Dat is een heel stuk meer dan het Vlaamse gemiddelde van 27%. Met ‘Oost-Vlaanderen renoveert’ wil men nu lokale renovatieprojecten opzetten in samenwerking met de steden en gemeenten. De doelstelling is nu om samen met de gemeenten in de provincie 900 particuliere woningen te renoveren. Er zijn al 250 aanvragen voor renovatie-advies en voor meer dan 170 woningen werd al de begeleiding voor de renovatiewerken opgestart. Wooneigenaars hebben immers niet altijd de middelen, de kennis of de tijd om hun woning energiezuinig en toekomstgericht te maken. De renovatiegraad in Vlaanderen bedraagt niet eens 1% en Oost-Vlaanderen zit zelfs onder dat gemiddelde.

Nieuw zijn ook de noodkoop-projecten die mensen met een beperkt budget de kans geven om hun woning energiezuinig te renoveren. In Geraardsbergen, Ninove en Sint-Niklaas zullen ion totaal 70 noodkopers begeleid worden bij de renovatie van hun woning. Bovendien krijgen ze financiƫle ondersteuning via het lokale Energiehuis en het OCMW. In Wetteren wordt momenteel een vierde noodkoop-project voorbereid.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

DJ Licious

Hope
11:05

ABBA

Waterloo
10:59

Wendy & Lisa

Are You My Baby
10:54

Simple Minds

Promised you a miracle
10:50

City To City

The Road Ahead (Miles Of The Unknown)