Oosterzele beschermt bunkers

Johan Van Bever
26 mei 2021 - 12:07
Oosterzele beschermt bunkers

De gemeente Oosterzele wil de oorlogsbunkers op haar grondgebied vrijwaren van sloop en goot dat in een gemeenteraadsbeslissing.

In groot-Oosterzele staan samen 47 bunkers. Er komen echter steeds meer vragen om dit oorlogserfgoed te slopen maar het bestuur wil deze relicten behouden als aandenken aan de gebeurtenissen van mei 1940 toen er hevig werd gevochten in Gijzenzele. 41 van de 47 bunkers zijn in privé-bezit.  De gemeente heeft de bunkers nu erkend als erfgoed zodat het slopen ervan niet meer mogelijk is.

De bunkerlinie ‘bruggenhoofd Gent’ bevatte in oorsprong 228 bunkers waarvan er nu nog 180 overblijven. Ook Melle en Merelbeke erkenden de bunkers als waardevol onroerend erfgoed. De dienst Toerisme Oosterzele en Viersprong onderzoeken nu op welke manier de bunkers beter kunnen ontsloten worden naar het publiek. In de omgeving van de bunkers zijn in het verleden wel al enkele toeristische initiatieven genomen, zoals de bunkerwandelroute en de halve Maanroute. Er wordt nu gewerkt aan bijkomende mogelijkheden.

Laatst gespeeld op Accent

00:29
cover of SARA LANDRY with Legacy

SARA LANDRY

Legacy
00:25
cover of DAM SWINDLE with You

DAM SWINDLE

You
00:23
cover of LF SYSTEM with Hungry (For Love)

LF SYSTEM

Hungry (For Love)
00:20
cover of LADY GAGA with Bloody Mary (dj Dark Remix)

LADY GAGA

Bloody Mary (dj Dark Remix)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.