Luister Live

Oosterzele beschermt bunkers

26 mei 2021 - 12:07

De gemeente Oosterzele wil de oorlogsbunkers op haar grondgebied vrijwaren van sloop en goot dat in een gemeenteraadsbeslissing.

In groot-Oosterzele staan samen 47 bunkers. Er komen echter steeds meer vragen om dit oorlogserfgoed te slopen maar het bestuur wil deze relicten behouden als aandenken aan de gebeurtenissen van mei 1940 toen er hevig werd gevochten in Gijzenzele. 41 van de 47 bunkers zijn in privĂ©-bezit.  De gemeente heeft de bunkers nu erkend als erfgoed zodat het slopen ervan niet meer mogelijk is.

De bunkerlinie ‘bruggenhoofd Gent’ bevatte in oorsprong 228 bunkers waarvan er nu nog 180 overblijven. Ook Melle en Merelbeke erkenden de bunkers als waardevol onroerend erfgoed. De dienst Toerisme Oosterzele en Viersprong onderzoeken nu op welke manier de bunkers beter kunnen ontsloten worden naar het publiek. In de omgeving van de bunkers zijn in het verleden wel al enkele toeristische initiatieven genomen, zoals de bunkerwandelroute en de halve Maanroute. Er wordt nu gewerkt aan bijkomende mogelijkheden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Ed Sheeran

Bad habits
13:06

Will Smith

Men In Black
13:00

Paul Simon

You Can Call Me Al
12:53

Heart

These Dreams
12:50

Danzel

Pump it up