Op pelgrimstocht met de fiets van Bézues-Bajon naar Wetteren: “Het spirituele zit er diep in”

6 april 2017 - 15:24 | auteur: Fabian Tack

De kruistochten mogen dan al lang achter ons liggen, voor sommigen blijven zulke tochten tot de verbeelding spreken. Zo iemand is Jo Hemelsoet. De Wetteraar waagt zich aan een tocht van 1.092 km fietsen. Hij vertrok afgelopen zaterdag met de nachttrein naar Bézues-Bajon maar niet zonder eerst langs ‘De Kwetteraars’ te passeren. “Ik hoop bij het luiden van de paasklokken terug thuis te zijn.”

Jo is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is al twee keer naar Compostella gereden en raakte ook al eens tot in Siena met de fiets. “Die drie tochten waren in de zomer, maar de hitte speelde me parten dus nu rijd ik voor de eerste keer in het voorjaar.”En dat is niet het enige dat voor de eerste keer is. “Normaal rij je naar het zuiden. Maar nu dacht ik, waarom doe ik het niet eens omgekeerd? En dus rij ik met de trein naar het zuiden en keer dan met mijn trekkingfiets naar huis terug.”

Jo weet heel goed waarom hij die tochten zo graag maakt. “Het religieuze, spirituele zit er diep in. Tegenwoordig  is er veel minder respect voor religie en dat is jammer. Vroeger deden de christenen zoveel kruistochten en ook moslims hebben nog steeds hun hadj naar Mekka. Het heeft dus voor mij ook een historisch perspectief, maar evengoed vind ik het belangrijk om die tocht alleen te maken en één te worden met de natuur. Het is zo fijn om de te fietsen over paden die weg zijn van alle drukte en waar eeuwenlang mensen over gewandeld hebben op zoek naar een spirituele ervaring. Het is een soort pelgrimstocht waarbij ik onderweg ook zoek naar speciale ontmoetingen, die zullen voornamelijk in het Frans zijn.”

Voor wie zich de tocht van 1.092 km beter wil kunnen voorstellen.

Jo is lid van het vennootschap van Compostella. “Dan krijg je een boekje met een uitgebreide routebeschrijving en met adressen van kloosters, abdijen en van mensen waar ik kan blijven overnachten. Ik boek op voorhand geen verblijven omdat ik wil openstaan voor alles wat op mijn weg komt.”

Hij hoopt tegen Pasen thuis te zijn. “Ik hoop bij het luiden van de klokken thuis te zijn maar ik leg mezelf geen tijdsdruk op want tijd is relatief. Mensen moeten leren onthaasten. En als ik gemiddeld zo’n 100 km per dag fiets, moet het normaal wel lukken. Dan breng ik Pasen vanuit het zuiden mee.”

Herbeluister hieronder het interview:

Interview: Joery Vergeylen, tekst: Shana Van de Velde, foto: facebook Jo Hemelsoet

 

 

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

BLACK EYED PEAS

Don't Phunk With My Heart
18:54

PAT KRIMSON, LOREDANA & 2 FABIOLA

Silence
18:49

MADONNA

Beautiful Stranger
18:45

NIELS DE STADSBADER & REGI

De Wereld Draait Voor Jou
18:42

EATS EVERYTHING

Tell You What It Is
Bekijk meer platen