Opgepast, overstekende muurhagedissen

26 juni 2021 - 15:46 | auteur: Johan Van Bever

Op het fietspad langs de spoorweg tussen de Wetterstraat en Kwatrecht staan bordjes met de boodschap: opgelet voor overstekende muurhagedissen.

Oorspronkelijk kwamen muurhagedissen vooral voor in het zuiden van Europa, in België tot aan Samber en Maas. Sinds een paar jaar duikt de muurhagedis ook in Vlaanderen op. Hij lift mee met goederentreinen en vestigt zich in de buurt van rangeerstations waar treinen lang blijven stilstaan.

Ze houden van warme, stenige plekjes zoals steengroeven, stadswallen en spoorwegbermen. In Wetteren hebben ze het naar hun zin in de spoorwegbedding langs het langeafstandsfietspad richting Kwatrecht. Dat is een ideale biotoop om te schuilen en te zonnen. Op warme dagen zitten ze te zonnebaden op de verharding van het fietspad. Af en toe flitst er eentje het pad over en komt zo onder de (fiets)wielen terecht.

Muurhagedissen zijn bijzonder en beschermd. Momenteel wordt de kolonie gemonitord door een studie van Natuurpunt om zo een beter zicht te krijgen op de populatie. Die zal als basis dienen voor lokale maatregelen om de dieren betere overlevingskansen te geven. Voorlopig werden sensibiliserende bordjes geplaatst op het traject, waar oplettendheid en een gematigde snelheid kleine leventjes kan redden.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

THE WEEKND

In Your Eyes
08:25

BLACK EYED PEAS

Rock That Body
08:20

GOLDBAND

Noodgeval
08:15

SHAWN MENDES & CAMILA CABELLO

I Know What You Did Last Summer
08:02

MILK INC.

Go To Hell
Bekijk meer platen