Oprichting Wetterse boksclub zorgt voor discussie

Fabian Tack
16 maart 2017 - 10:13
Oprichting Wetterse boksclub zorgt voor discussie

Eind februari werd het nieuws bekendgemaakt dat er een boksclub zou opgericht worden voor de zogenaaamde ‘hangjongeren’ in Wetteren.  Maar niet iedereen was tevreden met dat nieuws. “Ik maak mij oprecht zorgen over het feit dat hangjongeren gaan leren boksen,” laat gemeenteraadslid Wouter Bracke van Vlaams Belang weten.  “Eerst en vooral gaat het om minder kansrijke jongeren. Niet om hangjongeren,” reageerde schepen van sport, jeugd en vaderlandslievende verenigingen, Katrien Claus (CD&V). Beide politici kwamen hun standpunt verdedigen tijdens ‘De Kwetteraars’.  

Katrien Claus: “In Wetteren hebben we regelmatig te maken met minder kansrijke jongeren die zich nogal vervelen. We moesten dus zoeken naar oplossingen om die gasten actief te maken in Wetteren. Het toeval wou dat het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en recreatiebeleid (ISB) een oproep deed om een traject uit te stippelen om minder kansrijke jongeren naar sport te leiden.” We zijn gaan luisteren bij de jongeren zelf om te weten te komen voor welke sport ze zich graag zouden inzetten. Uit die rondvraag bleek dat ze wilden leren boksen en voetballen. Daartegenover hadden we ook iemand die zich spontaan aangeboden had om bokslessen te geven. We hebben het voorstel dan uitgeschreven en ingestuurd en uiteindelijk werden we samen met zes andere gemeenten geselecteerd om mee in het project te stappen.”

Buurtsport

Het ISB geeft de gemeente een budget van 4000 euro om het project vorm te doen krijgen. “Met dat bedrag kunnen wij aan de slag gaan om sporten te organiseren voor de minder kansrijke jongeren. De omkadering en lessen zullen plaatsvinden in de gemeentelijke sporthal. Daarbovenop willen we laten het project verder groeien door hen en op die manier buurtsport creëren, ” legt de schepen van sport en jeugd uit.

Verkeerde pad

Wouter Bracke van Vlaams Belang voert al jaren oppositie en heeft zo zijn twijfels bij het project:  “Als het project goed begeleid is, heb ik daar niks op tegen. Maar ik hoor altijd zeggen dat het om kansarme jongeren gaat, maar niet al die jongeren zijn arm. Het zijn ook jongeren die op het verkeerde pad terecht gekomen zijn. Wat maakt die jongeren dan anders? Ze hebben dezelfde kansen gekregen om hun vrije tijd nuttig te besteden dan andere jongeren.  Waarom moet er voor hen iets speciaal opgericht worden? We laten de gewone jongeren die iets goed doen voor onze gemeente in de kou staan. Op die manier creëer je weer een pamperbeleid zoals we dat jaren geleden kenden bij het zwembad van de Warande.”

Gevechtssport

Bovendien stelt hij zich vragen bij de oprichting van een boksclub: “Waarom kiezen voor een sport als boksen? Ik maak me daar zorgen over. Zonder goede begeleiding kunnen ze een onschuldige burger aanvallen als die maar gewoon een kauwgom op de grond gooit. Alles is beter dan een gevechtssport als boksen.”

Vertrouwen

Katrien Claus benadrukt dat die twijfels onterecht zijn:” Boksen is een sport zoals veel andere sporten. We zorgen ervoor dat die sport zal gegeven worden met kennis van zaken. Maar we nemen de bezorgdheden van meneer Bracke zeker mee. Het is vooral belangrijk om te blijven geloven in die jongeren en hen vertrouwen te geven.”

Dasseveld 

Wouter Bracke haalt aan dat de jongeren vroeger in de steek werden gelaten door de gemeente. “Enkele jaren geleden werd het skatepark en ook een BMX-veld geschrapt. Die jongeren konden zich daar perfect uit te leven aan de Warande. Nu is dat allemaal weggenomen en vervelen die zich natuurlijk. Daar hebben de meerderheidspartijen van Wetteren tekortgeschoten.”

Katrien Claus erkent dat dat geen goede zet was. “Ik was er ook niet gelukkig mee toen die parken verdwenen. Maar we hebben niet stilgezeten. Er zal een nieuw skatepark en BMX-terrein komen aan het Dasseveld. We zijn bijna rond met de aankoop van de velden en we zijn ook bezig met de vormgeving van de terreinen. Daarbij krijgen de jongeren ook terug inspraak. Het zal er komen, beloofd.”

Herbeluister het debat tussen Wouter Bracke en Katrien Claus hieronder

Interview en foto: Joery Vergeylen, tekst: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Accent

12:25
cover of TIËSTO with Drifting

TIËSTO

Drifting
12:22
cover of LIVIN

LIVIN' JOY

Dreamer (Re-Original 7-inch Mix)
12:15
cover of CYNDI LAUPER with Hey Now (Girls Just Want to Have Fun)

CYNDI LAUPER

Hey Now (Girls Just Want to Have Fun)
12:12
cover of AFROJACK & THERESA REX with Let Me Go

AFROJACK & THERESA REX

Let Me Go
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.