Over The Sea: “Soms werkt het om drie verschillende stijlen te hebben”

14 februari 2019 - 22:16 | auteur: Fabian Tack

Over The Sea, een internationale band wonende in Gent, kwam vorige zaterdag onze studio betoveren. Leadzangeres Ays heeft al heel wat landen op haar palmares: “Over The Sea begon zeven jaar geleden en dat heeft vele evoluties meegemaakt. Dat is omdat ik verhuisd ben van Londen naar Turkije, Frankrijk, Nederland en uiteindelijk België.” 

Er zijn veel mensen die voor de charmes van België vielen en dus ook Ays: “Ik was onderweg van Parijs naar Nederland omdat ik een school zocht om mijn master af te maken.” Zegt Ays. “Ik stopte in Gent om pizza te eten en keek rond met de gedachte: hier kan ik wel wonen. Zo ben ik eigenlijk in België beland. Ik kan hier niet weg, het is hier té goed.” Ondertussen is ook Freddie erbij komen zitten. Hij laat ook weten dat hij in de ban is van Gent: “Het is een mooie stad, ik hou van Gent.” Zegt hij in het Nederlands

Vroege jaartjes

Ays herinnert zich nog veel van toen ze jong was: “Ik heb nog een opname van mezelf van toen ik amper drie jaar was. En een vriend van mijn vader probeerde me in de acteerwereld te helpen. Ik vertelde hem simpelweg: Nee, ik wil zingen! Ik denk dat ik al kan zingen alvorens ik kon spreken, er was ook altijd muziek. En dat zal ook voor altijd mijn grote liefde zijn, maar ik heb er ook nooit iets mee gedaan omdat ik Rechten studeer en mijn Academische graad moest behalen. Maar, vorig jaar had ik een verschrikkelijk jaar en ik dacht: we hebben maar één kort leven. Ik kan niet opgeven en dingen beginnen uitstellen. Sindsdien is Over The Sea officieel geboren.”

Wanneer presentatrice Shana Van de Velde vraagt welke stijl de groep reageert Ays redelijk vaag: “Wel het is eigenlijk een beetje verwarrend”, lacht ze, “maar wat ik leuk vind aan Over The Sea is dat mijn muziekstijl: bluesy, grunchy en zelfs een beetje melancholisch is. Het is helemaal anders dan dat van Freddie.” Hoewel Ays heel zeker is van haar stijl, klinkt Freddie eerder laconiek: “Wat is mijn stijl?” lacht hij. “Dat is hetgeen wat ik heerlijk vind aan deze band. We hebben niet echt noodzakelijk één stijl. Ik ben er nog maar net bij en we hebben enkele weken geleden juist een gig gespeeld. Vandaag zal dat ook zo zijn. Met vocals en akoestische gitaar. De nieuwe muziek waar we aan werken is sonisch heel anders.” Ays vult Freddie aan: “Ons derde lid, Tom, doet wat meer elektronisch en low fi. Het is een stijl waar Freddie noch ik aan gewoon zijn. En dat maakt me heel enthousiast over het feit dat we drie mensen zijn met compleet verschillende stijlen. Soms werkt het om drie verschillende stijlen te hebben. Nu werken we aan muziek met meer elektronische toetsen in, maar nog steeds bluesy en grunchy.” Aldus Ays.

Keep It Shining:

Recent heeft de band het nummer ‘Keep On Shining’ gereleased: “Dit was het eerste nummer dat ik geschreven heb.” Zegt Ays. “Ik heb het zeven jaar geleden in Londen geschreven. Voor mij betekent het nummer dat je iets vindt dat je echt goed doet voelen maar ook de angst dat je dat gevoel kan kwijtraken.”

 

Over The Sea is zeker van plan om te blijven doorgaan: “Onze prioriteit ligt momenteel bij het creëren van een songpoel. Ook het opnemen van liedjes staat op de lijst alvorens we echt gaan optreden. Maar we gaan zeker blijven schrijven.”

Beluister hier het volledige interview (Engels):

Melody number 5

Losing It

 

Tekst: Annelies Greveraars

Foto: Shana Van de Velde

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

SUZAN & FREEK

Goud
20:35

ERIK GOOSSENS

Ooit Genoeg
20:32

HOOVERPHONIC

The Wrong Place
20:30

LUUDE, COLIN HAY

Down Under
20:26

STARLINGS

Magic
Bekijk meer platen