Pandemisten bezetten het Pand

2 mei 2021 - 18:07 | auteur: Johan Van Bever

Enkele jonge Gentse collectieven die zich samen de Pandemisten noemen, bezetten momenteel het Tweede Pandhof, in de volksmond Het Pand. 

Het Pand is onderdeel van het Caermersklooster en bevindt zich in het hart van Gent, het Patershol. Tot nu toe was het Pand, dat bestaat uit 32 woningen, patrimonium verhuurd door de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent, maar alle bewoners dienen voor het eind van dit jaar het Pand te verlaten omdat het Caermersklooster verkocht zal worden op de private markt. Door de
strenge normen voor sociale woningen is de restauratie van het erfgoed voor WoninGent te duur. 

Dit kortetermijn-denken verhindert de reflectie over duurzame oplossingen, menen de Pandemisten. 40 jaar geleden werd het Pand bezet om dezelfde reden, de bezetters plantten toen in de kloostertuin een boom die er vandaag nog altijd staat als levend symbool voor hun vurige strijd voor het gebouw. Intussen herhaalt de geschiedenis zich en wordt het Pand opnieuw bezet.

De bezetters vragen een gedoogbeleid voor deze bezetting en willen de site het komende jaar openstellen om in co-creatie met de inwoners van Gent een gemeenschappelijke ruimte in de binnenstad vorm te geven waaraan ze zich kunnen verbinden. Intussen willen de Pendemisten streven naar nieuwe vormen van samenwerking en dialoog met de Stad en een aanzet geven tot een mentaliteitsverandering omtrent woonbeleid, samenleving en ruimtegebruik.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

JAY-Z, ALICIA KEYS

Empire State Of Mind
14:45

YAEL NAIM

New Soul
14:42

DANZEL

Time Machines
14:39

HENRI PFR, RAPHAELLA

Until The End
14:35

DUA LIPA

Love Again
Bekijk meer platen