PFAS-vervuiling bij brandweer Wichelen

Johan Van Bever
22 januari 2022 - 18:33
PFAS-vervuiling bij brandweer Wichelen

De oefensite van de brandweer Wichelen blijkt vervuild met PFAS. De kinderen van de naastgelegen school hoeven zich geen zorgen te maken.


De Vlaamse Regering vroeg enkele maanden geleden aan de gemeenten om alle terreinen te inventariseren waar met fluorhoudend blusschuim van de brandweer gewerkt werd. In Wichelen werd de site van de brandweerkazerne aan de Margote onderzocht. Op deze site werd tot 2019 tijdens oefeningen fluorhoudend blusschuim gebruikt. Nu is in de bodem een verhoogde PFAS-concentratie gemeten, net als in het grondwater.


Het lokaal bestuur liet daarenboven op eigen initiatief stalen nemen van de grond van de aanpalende schoolsite. Na analyse van deze stalen blijkt dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor kinderen.


Aangezien er op de brandweersite een duidelijke aanwijzing is voor verontreiniging voor PFAS in het grondwater is verder onderzoek noodzakelijk. De bewoners binnen de perimeter van 500 meter werden intussen verwittigd om voorzichtigheidsmaatregelen te nemen en extra voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het eten van zelfgeteelde groenten.


In afwachting van de bodemsanering zullen kinderen geen toegang meer hebben tot het onverhard terrein naast de brandweerkazerne. Het verhard terrein zal wekelijks met water schoongemaakt worden door de vrijwillige brandweer.

Laatst gespeeld op Accent

20:38
cover of DJ PHILIP with Moments

DJ PHILIP

Moments
20:35
cover of SUNNERY JAMES & RYAN MARCIANO with Don

SUNNERY JAMES & RYAN MARCIANO

Don't Stop It Now (feat. Leonie Meijer)
20:33
cover of HUGEL, LIRICO EN LA CASA & MERK & KREMONT with Marianela (Qué Pasa)

HUGEL, LIRICO EN LA CASA & MERK & KREMONT

Marianela (Qué Pasa)
20:29
cover of DJ MELVIN with L.O.I.S. (Radio Edit Club Mix)

DJ MELVIN

L.O.I.S. (Radio Edit Club Mix)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.