PFAS-vervuiling bij brandweer Wichelen

Gepost door Johan Van Bever op 22 januari 2022 - 18:33

De oefensite van de brandweer Wichelen blijkt vervuild met PFAS. De kinderen van de naastgelegen school hoeven zich geen zorgen te maken.


De Vlaamse Regering vroeg enkele maanden geleden aan de gemeenten om alle terreinen te inventariseren waar met fluorhoudend blusschuim van de brandweer gewerkt werd. In Wichelen werd de site van de brandweerkazerne aan de Margote onderzocht. Op deze site werd tot 2019 tijdens oefeningen fluorhoudend blusschuim gebruikt. Nu is in de bodem een verhoogde PFAS-concentratie gemeten, net als in het grondwater.


Het lokaal bestuur liet daarenboven op eigen initiatief stalen nemen van de grond van de aanpalende schoolsite. Na analyse van deze stalen blijkt dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor kinderen.


Aangezien er op de brandweersite een duidelijke aanwijzing is voor verontreiniging voor PFAS in het grondwater is verder onderzoek noodzakelijk. De bewoners binnen de perimeter van 500 meter werden intussen verwittigd om voorzichtigheidsmaatregelen te nemen en extra voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het eten van zelfgeteelde groenten.


In afwachting van de bodemsanering zullen kinderen geen toegang meer hebben tot het onverhard terrein naast de brandweerkazerne. Het verhard terrein zal wekelijks met water schoongemaakt worden door de vrijwillige brandweer.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

GOODWILL & HOOK N SLING

Take You Higher
00:09

4TUNE 500

Dancing In The Dark
00:07

TOBY ROMEO

WOW
00:04

SVENSON & GIELEN

The Beauty Of Silence
00:01

FLO RIDA, ROBIN THICKE, VERDINE WHITE

I Don't Like It, I Love It
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Dit is een test

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.