PFAS vervuiling in De Porre en Heinakker

22 januari 2022 - 7:48 | auteur: Johan Van Bever

Omwonenden van wijkpark De Porre in Gentbrugge krijgen de raad om geen groenten en fruit meer te eten uit eigen tuin, of om geen grondwater meer te gebruiken. Er is een PFAS-vervuiling vastgesteld. Dat geldt ook voor het terrein van de brandweerpost in Heinakker in Wondelgem. Bewoners worden persoonlijk op de hoogte gebracht. De door de OVAM en Agentschap Zorg en Gezondheid aanbevolen maatregelen zijn er in afwachting van bijkomend onderzoek.

In de nasleep van het PFAS-schandaal in Zwijndrecht vroeg de Vlaamse overheid alle steden en gemeenten om op zoek te gaan naar terreinen waar er mogelijk een vervuiling met PFAS zou kunnen zijn. Bijzondere aandacht ging naar brandweer­oefenterreinen en -kazernes, omdat blusschuim vaak PFAS bevat. Op basis van de informatie die de gemeenten bezorgden, zijn intussen in heel Vlaanderen al 803 risico­locaties geïdentificeerd door de OVAM.

Ook op drie Gentse locaties is nu bodemverontreiniging vastgesteld. Het gaat om de brandweerpost in Heinakker (Wondelgem), de voormalige brandweerpost Oost in Gentbrugge (nu wijkpark De Porre) en de brandweerschool in Mendonk.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

POMMELIEN THIJS

Ongewoon
21:00

BENSON BOONE

In The Stars
20:57

LAURA TESORO

Press Pause
20:53

MARK RONSON, AMY WINEHOUSE

Valerie
20:50

WILLY WILLIAM

Trompeta
Bekijk meer platen