Phising bende uit Gent opgerold

7 juli 2021 - 12:13 | auteur: Johan Van Bever

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft drie verdachten van phishing opgepakt, ze zijn alle drie onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De verdachten zouden minstens 50 mensen hebben opgelicht voor een bedrag van 75.000 euro. Dit zijn voorlopige cijfers, want het onderzoek is nog volop aan de gang.  

Na het ontwarren van een kluwen aan valse identiteiten en fictieve adressen kregen de speurders zicht op een mogelijke verdachte: een man van 21 jaar uit Gent. Bij verder nazicht bleek dat deze man in november al was opgepakt voor een steekpartij en in voorlopige hechtenis was opgesloten.

Uit verder onderzoek bleek dat, terwijl de eerste verdachte in voorlopige hechtenis in de gevangenis zat, een kennis vermoedelijk de oplichtingspraktijken verderzette. Dit zou gaan om een 20-jarig Ghanees uit Gent.

Daarnaast werden ook valse advertenties op zoekertjesplatformen aangemaakt. Wanneer er interesse was van een mogelijk slachtoffer, werd een link naar een nagemaakte website van een koerierdienst naar hen gestuurd, opnieuw met de bedoeling om gegevens te ontfutselen.

Op 16 juni 2021 werd de taxi waarmee de mogelijke verdachten zich verplaatsten onderschept door de Speciale Eenheden van de Federale Politie. Naast de 2 mogelijke verdachten was er nog een derde man aanwezig in de taxi. Tevens werden er twee huiszoekingen uitgevoerd te Gent in de woningen van de mogelijke verdachten. Uit verder onderzoek naar de derde man blijkt dat deze zich ook zou kunnen inlaten met phishing. Het gaat om een 21-jarige Nederlander.

De mogelijke verdachten werden alle drie door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Clouseau

Vage herinnering
11:49

Linda Ronstadt

It's so easy
11:46

POMMELIEN THIJS

Ongewoon
11:42

tiziano ferro

perdono
11:38

Wax

Bridge to your heart
Bekijk meer platen