Politie lanceert nieuwe zone-overschrijdende app: “Betere communicatie met de burger én in twee richtingen”

Fabian Tack
19 april 2018 - 15:37
Politie lanceert nieuwe zone-overschrijdende app: “Betere communicatie met de burger én in twee richtingen”

Nadat de politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen in 2016 bekroond werd voor hun BOBtailcampagne door het Belgisch Instituut voor VerkeersVeiligheid, valt het korps opnieuw in de prijzen. Deze keer wordt het team gelauwerd met een Circle of Police Leadership Award voor hun Politieapp. De trotse korpschef Gerritjan Maes geeft een woordje uitleg.

Het politiekorps van Wetteren-Laarne-Wichelen kreeg de Circle of Police Leadership Award omdat het een app heeft laten ontwikkelen om dichter bij de burger te staan. “Wij willen als politie graag een moderne organisatie zijn en meegaan met onze tijd. We willen ook de modernere communicatiekanalen gebruiken om met de bevolking te communiceren. Vandaar dat we een applicatie laten ontwikkelen hebben.”

Sms’en

De app is in feite een verbetering van eentje die als bestaat sinds 2012, maar die nu niet meer ondersteund wordt. “In het algemeen gebruiken we de app voor communicatie met de bevolking, dus van politie naar de bevolking toe. De burger kan ook met ons communiceren en boodschappen sturen via de applicatie. Daarnaast hebben we een sms-systeem. De gebruiker kan, mits registratie van naam en adres, tot op wijkniveau een sms van ons ontvangen, en ook makkelijk de contactgegevens van de wijkinspecteur op de app terugvinden.

Zone-overschrijdend

En tenslotte, het ding wat een heel groot verschil maakt met de vorige app, is dat we zone-overschrijdend werken. We beperken ons dus niet tot de politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen, maar evengoed politiezone Gent, Rhode en Schelde, Dendermonde, Erpe-Mere, Lede, noem maar op. Die kunnen allemaal dezelfde applicatie implementeren. Daarmee kan de politie communiceren over alles wat belangrijk is voor Oost-Vlaanderen en zelfs voor heel België. Elke politiezone moet dan wel nog zelf de communicatie aansturen binnen de politiezone, maar het zou toegankelijk kunnen zijn voor iedereen.”
En het mooie van de app is dat het heel makkelijk implementeerbaar is door andere politiekorpsen door simpelweg contact op te nemen met de firma of het korps in Wetteren-Laarne-Wichelen. Voor de (toekomstige) gebruiker is de app te downloaden voor Apple of Android op respectievelijk de Appstore en op Playstore.

Voor mij een BOBtail aub

Ook BOBtailcampagne viel in 2016 in de prijzen toen het beloond werd door Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid. Deze campagne is ontstaan naar idee van Christophe Vanhuyse, een preventiewerker van vzw Drugpunt voor alcohol- en drugsmisbruik. Hijzelf wil een laagdrempelig eerste aanspreekpunt zijn voor mensen met een dergelijk probleem, zonder dat daarbij onmiddellijk de politie voor ingeschakeld hoeft te worden. Maar een probleem kent pas een oplossing als de symptomen worden aangepakt. Om die reden is de BOBtailcampagne gelanceerd. “We hebben ook aandacht voor een preventieluik, preventie van alle verslavingsproblematieken. En toen is het idee in het hoofd van Christophe ontsproten voor een alcoholvrije cocktail, en zo is de BOBtail ontstaan. Een andere naam is de mocktail, daar zijn er honderden van op internet terug te vinden. Belangrijk is dat er geen alcohol in gedaan wordt. Wij proberen mensen van gemeentebesturen of organisatoren van evenementen te stimuleren om de BOBtails te serveren en mee te tellen als consumptie bij bijvoorbeeld de zuipbeker bij zaalvoetbaltornooien. De drie gemeentebesturen in de politiezone ondersteunen ons daarin. Bij alles wat zij organiseren voor de bevolking of qua receptie of zoiets, wordt nu een BOBtail voorzien. Het is ook fijn als er een alternatief wordt aangeboden voor mensen die bob willen zijn, of geen alcohol lusten. Zo is een hippe, frisse bobtail dan eens iets anders dan fruitsap, cola of water.”

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren.

Laatst gespeeld op Accent

02:56
cover of TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON with Girls Like

TINIE TEMPAH, ZARA LARSSON

Girls Like
02:53
cover of DANA INTERNATIONAL with Diva

DANA INTERNATIONAL

Diva
02:50
cover of REGI & ARNO with Simple Life

REGI & ARNO

Simple Life
02:47
cover of TROBI & RONNIE FLEX with Love Song

TROBI & RONNIE FLEX

Love Song
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.