Pop up store Martha’s verhuist: “Ik pak ondernemen avontuurlijk aan en settelen in een pand voor negen jaar of meer hoort daar niet bij”

Fabian Tack
5 april 2018 - 12:29
Pop up store Martha’s verhuist: “Ik pak ondernemen avontuurlijk aan en settelen in een pand voor negen jaar of meer hoort daar niet bij”

Een trieste dag voor Wetteren Ten Ede: de pop up store Martha’s van Ellen Jooris verhuist. De winkel met betaalbare mode vindt vanaf 13 april een nieuw onderkomen in de pastorij van Laarne. “Ik huur een pand op jaarbasis, want ik hou er niet van om te settelen in een pand waar ik 9 jaar of langer aan vast zit. En volgend jaar zie ik wel weer waar ik naartoe kan. Er komt zeker weer iets op mijn pad.”

Drie jaar geleden is Ellen haar pop up begonnen in Wetteren, maar ze ziet ondernemen als een avontuur. Een nieuwe omgeving met originele winkelpanden vormen daarbij groot pluspunt. “Ik ben lang op zoek gegaan naar een origineel winkelpand. En via de vrouw van Eric Bauwens (een van ‘haar’ creatieve zielen zoals ze ze noemt, nvdr.) ben ik op de pastorij terechtgekomen. Het is een groot geluk dat ik dit kan huren. Het is een superpand, een echt droompand.”

Creatieve zielen

De winkel van Ellen draait om mode, maar met unieke stuks. Hoewel ze haar inspiratie haalt uit mode uit Londen, Parijs en Amsterdam, steelt handwerk de show. “Ik ben enorm jaloers op mensen die dingen zelf kunnen maken, dat fascineert mij enorm. Mijn winkel is ook genoemd naar Martha, mijn grootmoeder, die ook zelf dingen maakte.  Ik vond het dan ook jammer dat creatieve zielen tegenwoordig zo weinig platvorm krijgen. Dus ik wou mensen de kans geven om mee te gaan in mijn verhaal.” Dat werd duidelijk op prijs gesteld. “Er zijn zo veel mensen die zich achter het project hebben geschaard. Ik heb een heel leuke bende bijeen gekregen. Door de vele aanvragen die ik gekregen heb, had ik de luxe om te kunnen kiezen wie ik meenam. En de bende die we bij elkaar gezocht hebben, die klikt echt wel. We hebben van alles, van strikken tot een huisstyliste, zelfgemaakte knuffels, een heel mooie collectie juwelen, juwelen in vissenleder, lederwaren worden tentoongesteld en te koop aangeboden.” Zelfs een kopje koffie komen drinken hoort tot de mogelijkheden. Ook thuis wordt Ellen omringd door creativiteit: haar man (Bakker Dirk van Bakkerij Braeckman nvdr.) maakt een Marthagebakje om bij de koffie te serveren.

En ook creatieveling Eric Bauwens is enthousiast: “Sedert een drietal jaar ben ik bezig met bewerken van leder. Riemen, handtassen, portefeuilles, … ik ben daar intensief en zeer graag mee bezig. En het is zoals ellen aangeeft, zij is de initiatiefneemster, maar voor ons is dat een zegen dat er inderdaad een platform gecreëerd wordt, want waar moet je anders nog je waar die je maakt aan de man brengen? Bij familie dan ben je rap uitgepraat natuurlijk. Maar het moet wel een hobby blijven. Je moet het graag doen, want anders verlies je je creativiteit. En je mag er als ambachtsman zeker niet té veel werk in hebben. Want als dat bandwerk wordt, verlies je veel van de ziel die daarachter zit.”

Collectie

Wat je bij Martha’s kunt krijgen, is dan ook uniek. “Ja, ik koop kleren in Londen en Parijs en sedert een tijdje ook in Amsterdam.  Ik heb een mooi samengestelde collectie. Het is een manier van onderscheid maken met andere zaken in de buurt. De stuks die je bij mij vindt, vind je niet direct ergens anders terug. Ze zijn vrij uniek, eigenzinnig, eigentijds, zeer modieus en vooral zeer betaalbaar. Het fijne aan mijn collectie, vind ik, is dat ze altijd wisselt. Ik probeer zeker om de 2 weken nieuwe spullen in de winkel te hebben. Daardoor zijn mensen altijd zeer nieuwsgierig om te komen kijken. Je kan je ook wekelijks een stuk permitteren bij mij, daar de prijs zeer goed ligt.” Maar over de zomercollectie houdt ze de lippen stijf op elkaar. “Het is een verrassing voor het openingsweekend. Ik los niets!”

Openingsweekend

En dat deed ze ook niet. Ze lichtte echter wel een tipje van de sluier op over wat het openingsweekend in Laarne in petto heeft. “We zijn het nog in elkaar aan het boksen. Maar vrijdag de 13de heb ik bewust gekozen, dat is een geluksgetal voor mij. Die dag openen we, ik en mijn creatieve zielen, om 19u de winkel met een leuk Martha-aperitief om de mensen welkom te heten. En zondag organiseren we een aperoshopping, met een leuk optredentje. Het weekend zal dus bestaan uit veel kleren, muziek en drank.”

 

Het volledige interview kan u hier nog eens beluisteren

Laatst gespeeld op Accent

11:46
cover of MILK INC., SILVY with I Don

MILK INC., SILVY

I Don't Care
11:40
cover of PET SHOP BOYS, DUSTY SPRINGFIELD with What Have I Done To Deserve This?

PET SHOP BOYS, DUSTY SPRINGFIELD

What Have I Done To Deserve This?
11:36
cover of GOLDBAND with You & Me

GOLDBAND

You & Me
11:33
cover of SHANE-D with Don

SHANE-D

Don't Let Me Down
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.