Postpakketten met drugs: bende opgerold

Johan Van Bever
3 januari 2023 - 10:03
Postpakketten met drugs: bende opgerold

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen heeft een bende opgerold die ervan verdacht wordt vanuit Spanje drugs te importeren via postpakketten en wegtransport. Zeven verdachten werden in België opgepakt en twee in het buitenland. De bende heeft mogelijks meer dan vier ton drugs (hasj/cannabis) ingevoerd.

In Zaventem werd er bij de controle van postpakketten een pakket met cannabis onderschept dat bestemd was voor een inwoonster van Drongen. In het buitenland werd een gelijkaardig pakket onderschept, met als bestemmeling haar broer die woonachtig is in Nazareth. Het parket van Oost-Vlaanderen besloot dit verder te laten onderzoeken door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen. Uit verder onderzoek bleek dat deze bestemmelingen deel zouden kunnen uitmaken van een grotere bende. Daarop besliste het parket Oost-Vlaanderen om de onderzoeksrechter te Gent te vorderen.

Uit intensief onderzoek blijkt dat een familie (vader, twee zonen en dochter) zich vermoedelijk inlaat met het ophalen van postpakketten in Vlaanderen die vanuit Spanje zijn opgestuurd. Ze zouden dit doen in opdracht van een criminele organisatie die op verschillende manieren drugs invoert vanuit Spanje. Naast het versturen van postpakketten worden er ook drugs met een vrachtwagen overgebracht vanuit Spanje naar België. De bende huurt hiervoor een box bij een opslagbedrijf in Overijse. Nadien worden de drugs verhandeld naar de afnemers (dealers) toe. De leiding van deze organisatie blijkt voornamelijk uit leden van Chinese origine te bestaan.

De FGP Oost-Vlaanderen heeft op 7 december 2022 tien huiszoekingen uitgevoerd (onder andere in Leuven, Overijse, Drongen, Nazareth, Aalst, Geel, Brussel en Kortrijk). Daarbij werden zo’n 20 kilogram hasj, 11 kilogram cannabis, meer dan 40 000 euro aan cash geld, luxegoederen zoals dure horloges en juwelen ter waarde van meerdere tienduizenden euro’s en twee auto’s in beslag genomen. Verder troffen de speurders nog verboden (vuur)wapens aan bij de huiszoekingen.

Bij de actie werden zeven verdachten opgepakt, waarvan er vier door de onderzoekrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst werden. Drie verdachten werden vrijgelaten onder voorwaarden. Een aantal vermoedelijke kopstukken kon bij deze actie niet worden aangetroffen.

Door verdere nauwe samenwerking met de Spaanse en Tsjechische politiediensten konden eind december 2022 twee vermoedelijke kopstukken gearresteerd worden in Tsjechië (één in de hoofdstad Praag en één aan de grens met Duitsland). Eén van hen werd op 30 december 2022 overgeleverd aan België, de andere zal binnenkort overgeleverd worden.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de bende mogelijks meer dan 400 pakketten ingevoerd heeft, met in totaal meer dan 4 ton aan drugs.

Laatst gespeeld op Accent

00:28
cover of INJI with THE ONE (Lee Foss & MK Remix)

INJI

THE ONE (Lee Foss & MK Remix)
00:24
cover of REBEL, SIDNEY HOUSEN with Black Pearl (He

REBEL, SIDNEY HOUSEN

Black Pearl (He's A Pirate)
00:22
cover of LF SYSTEM with Hungry (For Love)

LF SYSTEM

Hungry (For Love)
00:19
cover of FETISH with Come Check This

FETISH

Come Check This
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.