Luister Live

Preventieve maatregelen PFOS-vervuiling Wetteren

1 juli 2021 - 12:55

Zes locaties in Wetteren zijn mogelijk vervuild met PFOS, onder meer de plaats van de treinramp, de omgeving van de brandweerkazerne en enkele plaatsen waar een zware brand woedde.

De gemeente heeft, samen met de brandweer, de locaties in kaart gebracht waar zich mogelijk een PFOS-verontreiniging voordeed. Het gaat om vervuiling door het gebruik van fluorhoudend blusschuim door de brandweer. De Vlaamse regering vraagt om rondom die sites in een straal van 100 meter voorzorgsmaatregelen te nemen. Definitieve maatregelen komen er na een bodemonderzoek.

De aangeduide locaties zijn de brandweerkazerne aan de Zuiderdijk, het bedrijf Ajonomoto aan de Cooppallaan, het gemeentelijk magazijn in de Peperstraat, de plaats van een uitgebrande industriƫle bakkerij in de Edeschoolstraat in Ten Ede, de omgeving van de treinramp aan de Viktor Van Sandelaan (foto) en het uitgebrande bedrijf Triconorma op de Zuidlaan.

Alle inwoners binnen een straal van 100 meter krijgen een brief. OVAM zal binnen de maand staalnames uitvoeren van de bodem en het grondwater.

Enkele van de maatregelen op de mogelijk vervuilde sites zijn het met mate consumeren van zelf geteelde groenten en fruit. Voor kinderen en zwangere vrouwen wordt dat zelfs afgeraden. Er wordt ook gevraagd geen zelf geteeld kleinvee of eieren van de eigen kippen te eten, net als het drinken van grondwater. Kinderen mogen ook niet spelen op onverharde terreinen.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Tina Turner

I Don't Wanna Fight
06:27

Gwen Guthrie

Ain't Nothing Going On But The Rent
06:25

Suzan & Freek

De overkant (met Snelle)
06:21

Peter Tosh

(you gotta walk) Don't look back
06:16

Dua Lipa

Love again