Project menstruatiearmoede in Lede

14 april 2021 - 16:12 | auteur: Johan Van Bever

In Lede is een werkgroep gestart met een actie tegen menstruatie-armoede.

Eind 2020 maakt Caritas Vlaanderen de schrijnende cijfers van menstruatiearmoede bekend in Vlaanderen. Een op de 8 Vlaamse meisjes en vrouwen kan geen maandverband kopen. Zij moeten zich tijdens hun maandstonden “behelpen”. Dit heeft ernstige gevolgen: omdat ze zich niet voldoende kunnen beschermen, blijven ze tijdens hun menstruatie thuis van school, thuis van het werk en thuis van hun vrijetijdsactiviteiten.

Zo namen wij -Daisy De Grauwe (De Coöperatie) en Isabelle Van der Veken (Open Lede)- het initiatief om over partijgrenzen heen een werkgroep op te starten. Daarin zitten ook An Van Wesemael (NV-A), An-Sofie D’Hondt (Groen), Yoni Van Der Cruyssen (Groen), Geertrui Van De Velde (CD&V), Katinka Pottie (De Coöperatie) en Stijn Wille (Open Lede).

Concreet willen de werkgroep in kaart brengen waar en hoe de problematiek zich in Lede stelt. In afwachting daarvan worden menstruatieproducten ingezameld. Iedereen kan een extra pak maandverband of tampons aankopen en dat doneren in een van de inzamelpunten. Binnenkort worden de locaties van die punten bekend gemaakt. Men denk dan aan supermarkten en apothekers.

Deze producten worden dan herverdeeld aan wie er nood aan heeft. De herverdeling gebeurt via bestaande initatieven zoals vzw’s, scholen en organisaties.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ED SHEERAN

Sing
00:22

K3

Mango Mango
00:18

THE WEEKND

Save Your Tears
00:16

R3HAB

My Pony
00:12

ALL-4-ONE

I Swear
Bekijk meer platen