Provincie bestrijdt Aziatische hoornaar

Johan Van Bever
5 juli 2023 - 9:55
Provincie bestrijdt Aziatische hoornaar

In afwachting van een Vlaamse beheerregeling maakt de Provincie Oost-Vlaanderen dit jaar 100.000 euro vrij voor de bestrijding van Aziatische hoornaar.

De Aziatische hoornaar – niet te verwarren met de Europese hoornaar – is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen. De invasieve exoot jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Bij een lagere aanwezigheid van honingbijen vallen ze andere inheemse bestuivers aan. Aangezien bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect een bedreiging voor de biodiversiteit. De Europese hoornaar, daarentegen, is een inheemse soort en vormt geen bedreiging.

De Aziatische hoornaar helemaal doen verdwijnen uit Oost-Vlaanderen zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken.

Burgers die een nest van de Aziatische hoornaar spotten, kunnen hun waarneming op de website van Vespa-Watch melden. Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via de website waarnemingen.be of via de app ObsIdentify. Zo helpen burgers mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.

Laatst gespeeld op Accent

05:55
cover of ZARA LARSSON with Lush Life

ZARA LARSSON

Lush Life
05:51
cover of ALANIS MORISSETTE with Hands Clean

ALANIS MORISSETTE

Hands Clean
05:47
cover of SWEDISH HOUSE MAFIA with Ray of Solar

SWEDISH HOUSE MAFIA

Ray of Solar
05:45
cover of MEGHAN TRAINOR with Mother

MEGHAN TRAINOR

Mother
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.