Provincie pakt stroomgebieden aan

Johan Van Bever
14 juni 2023 - 9:42
Provincie pakt stroomgebieden aan

Samen met lokale partners zal de Provincie Oost-Vlaanderen de komende drie jaar werken uitvoeren om delen van de stroomgebieden van de Gondebeek en Zwalmbeek weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De werken die op het programma staan worden uitgevoerd op grondgebied van Merelbeke, Oosterzele, Melle, Zwalm, Horebeke, Brakel en Zottegem.

De afgelopen maanden bracht de Provincie, samen met coalities van lokale partners en experts, de belangrijkste knelpunten in deze gebieden in kaart. Ze stelden een programma samen met maatregelen om de knelpunten op een gecoördineerde manier aan te pakken.

“Via deze twee projecten illustreren we opnieuw de ambitie om de provincie te beschermen tegen zowel waterschaarste als wateroverlast”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert. “Het zijn extreme situaties waar we volgens de voorspellingen steeds vaker mee zullen worden geconfronteerd. Met de geplande maatregelen willen we water en bodem gecontroleerd vasthouden. Op die manier helpen we zowel landbouwsector als natuur wanneer lange droogteperiodes of intense regenbuien zich voordoen.”

Een van de knelpunten in beide stroomgebieden is erosie. Wanneer het regent op een onbedekte landbouwbodem spoelt er vruchtbare grond met de regen mee naar de waterloop. Een ander knelpunt is de evenwichtsoefening tussen waterschaarste en wateroverlast. Door water in de stroomgebieden vast te houden, blijft er tijdens een droge periode langer water beschikbaar voor natuur en landbouw. Maar wanneer het hevig regent, moet het water ook vlot kunnen wegstromen.

Laatst gespeeld op Accent

05:09
cover of JAAP REESEMA with Het Heeft Zo Moeten Zijn

JAAP REESEMA

Het Heeft Zo Moeten Zijn
05:06
cover of BELLE PEREZ with Dime Que Tu Quieres

BELLE PEREZ

Dime Que Tu Quieres
05:03
cover of SON MIEUX with Tell Me More

SON MIEUX

Tell Me More
05:00
cover of FRANCIS MERCIER & MAGIC SYSTEM with Premier Gaou

FRANCIS MERCIER & MAGIC SYSTEM

Premier Gaou
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.