Raap geen dode vogels op

26 november 2020 - 17:46 | auteur: Johan Van Bever

Natuurpunt roept iedereen op om geen dode vogels op te rapen, en als het moet dan zeker niet zonder handschoenen of mondmasker. Dat heeft alles te maken met de heersende vogelgriep.

Dode vogels, en zeker als er verschillende in elkaars buurt liggen, kunnen wijzen op een uitbraak van vogelgriep. Vooral watervogels zoals zwanen, ganzen en eenden en steltlopers zoals kieviten en wulpen zijn risicogroepen. Zij vertoeven vaak in grote concentraties en zijn erg mobiel. Dat bevordert de kans op besmetting en verspreiding. Natuurpunt roept ook op om oplettend te zijn naar het gedrag van watervogels. Vooral zwanen blijken vaak zenuwstoornissen te vertonen in geval van infectie.

In het geval men een verdachte zieke of dode vogel aantreft, neemt men best contact op met het callcenter voor aviaire influenza van het FAVV via de gratis influenzalijn 0800/99.777. Voor vogels die vermoedelijk slachtoffer zijn van een andere ziekte of voor gewonde vogels wijzigt er niets. Daarvoor contacteert men het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor vogels. In het geval er toch vogelgroep mee gemoeid is, ondernemen zij dan verdere stappen.

Foto van Raymond De Smet voor Natuurpunt

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

GLASS ANIMALS

Heat Waves (Oliver Heldens Remix)
19:51

OFENBACH & QUARTERHEAD, NORMA JEAN MARTINE

Head Shoulders Knees & Toes
19:48

ARMIN VAN BUUREN, BILLEN TED, JC STEWART

Come Around Again
19:45

MARSHMELLO, BASTILLE

Happier
19:42

AVA MAX

My Head & My Heart
Bekijk meer platen