Restauratie gevels Groot Vleeshuis

Johan Van Bever
5 januari 2024 - 19:11
Restauratie gevels Groot Vleeshuis

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent via het agentschap Onroerend Erfgoed een restauratiepremie toe voor de gevels van het Groot Vleeshuis op de Groentenmarkt in Gent.

Het Groot Vleeshuis worstelt al een tijd met ernstige, structurele problemen. Door waterinfiltratie zijn een groot aantal onderdelen van de houten dakkap ernstig verzwakt. Plaatselijk zijn schoringen aangebracht. Uit een vooronderzoek bleek dat het houten gebinte in een bijzonder slechte staat verkeert. Vooral het dak en de dakkapellen vormen een probleem, structurele restauratiewerken van de buitenschil van het gebouw dringen zich op. De uitgebreide werken worden ondersteund door 3 restauratiepremies: twee grote premies verkregen via de oproepprocedure en een kleinere erfgoedpremie volgens de standaardprocedure. Met de nu toegekende standaardpremie worden de gevels opgeknapt: restauratie van de natuur- en baksteen, gevelreiniging, zwambestrijding, zoutextractie, kalkinjectie, het inbinden van scheuren in het metselwerk en het vervangen van de lateien van de dakkapellen en voegwerk. Het Groot Vleeshuis zal na restauratie gedurende vijftien jaar dienstdoen als openbare fietsenstalling.

Voor de restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend.

Het Groot Vleeshuis bevindt zich al eeuwen aan de Groentenmarkt in Gent. De stadsbouwmeester Gillis de Suttere maakte begin 15de eeuw de plannen om de eerste houten vleeshal te vervangen door het huidige gebouw van zandsteen. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Verdere uitbreidingen vonden plaats circa midden 16de  eeuw. Het complex werd meermaals verbouwd, de huidige toestand dateert van de restauratie in 1912. In de 16de eeuw bouwde men de zogenaamd penshuisjes tegen de gevel aan om ingewanden te verkopen, zij werden gesloopt in 1884 en bij de restauratie gedeeltelijk wederopgebouwd.

Laatst gespeeld op Accent

01:20
cover of DIVOC91 with Time

DIVOC91

Time
01:12
cover of DASH BERLIN with Janeiro (feat. Solid Sessions) [Club Mix]

DASH BERLIN

Janeiro (feat. Solid Sessions) [Club Mix]
01:07
cover of KASABLANCA with Transitory

KASABLANCA

Transitory
01:01
cover of TOWNSHIP REBELLION & NONAMELEFT with Adriana Said

TOWNSHIP REBELLION & NONAMELEFT

Adriana Said
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.