Restauratie Instituut der Wetenschappen

20 april 2021 - 18:52 | auteur: Johan Van Bever

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de verdere restauratie van het Instituut der Wetenschappen met meteorologisch observatorium in de Jozef Plateaustraat in Gent. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 960.041 euro toe.

Al verschillende jaren werkt Universiteit Gent aan de totaalrestauratie van dit instituut. Het is niet enkel een gebouw, maar is in zijn geheel een neoclassicistisch kunstwerk. Het groeiende aantal studenten en de daarmee gepaard gaande schaalvergroting van zowel aula’s als bibliotheken zijn een uitdaging voor de universiteit. Met deze tweede premie wordt het gebouw uit 1955 op binnenkoer 4 gesloopt en de historische gevels rond de koer worden gerestaureerd.

Het Instituut der Wetenschappen wordt via een meerjarenovereenkomst gerestaureerd. Voorafgaand is een beheersplan opgemaakt waarin een visie op het erfgoedbeheer van het monument voor de komende 24 jaar is opgenomen. Het gebouw dat nu gesloopt word, heeft geen architecturale of bouwhistorische waarde en het vergt hoge kosten om het aan te passen aan de huidige normen op vlak van energie en brandveiligheid. De historische gevels rond binnenkoer 4 en de daar aan palende daken worden gerestaureerd. De koer wordt heraangelegd en voorzien van een open fietsenberging.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

ANN LEE

2 Times
16:08

JAMES INGRAM & MICHAEL MCDONALD

Yah Mo B There
16:06

ALLE FARBEN, KEANU SILVA

Music Sounds Better with You
16:04

ACCENT NIEUWS
16:01

KYGO, DNCE

Dancing Feet
Bekijk meer platen