Luister Live

Restauratie van gashouders

- 22 juni 2020 - 16:32

Twee overgebleven gashouders in Gent krijgen een broodnodige restauratie. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent 2,931 miljoen euro uit voor de restauratie.

De ene gashouder wordt maximaal gerestaureerd. Een stuk van de afsluitende klok wordt opengelaten zodat bezoekers inzicht krijgen in het functioneren. Samen met het Industriemuseum wordt een educatief programma uitgewerkt. Bij de tweede gashouder wordt de ondergrondse kuip opgevuld en de bovenstructuur opgenomen in een nieuw aan te leggen park op de Tondeliersite. Een museale constructie van het waterslot aan het monument geeft meer uitleg bij de gebruikte techniek.

Gashouders zijn ruimten voor het bewaren van gas en dienen als buffer tussen productie en verbruik. De twee gashouders aan de Gasmeterlaan zijn de enige overgebleven in Gent en vormen de enige monumentale getuigen van het stedelijk gasbedrijf. Deze industriële relicten dateren van 1880. Ze liggen langs de Verbindingsvaart, hét symbool van de industriële expansie te Gent in de 19de eeuw (1865). In de onmiddellijke buurt van de gashouders liggen verschillende merkwaardige industriële gebouwen. Sinds 1995 zijn ze samen beschermd als monument.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Coldplay

Let somebody go (met Selena Gomez)
11:08

Supertramp

Take The Long Way Home
11:03

Jackson Browne

- Somebody's baby
10:59

Whitesnake

Here I Go Again
10:55

Bruno Mars

Smokin out the window