Restauratie van gashouders

Johan Van Bever
22 juni 2020 - 16:32
Restauratie van gashouders

Twee overgebleven gashouders in Gent krijgen een broodnodige restauratie. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent 2,931 miljoen euro uit voor de restauratie.

De ene gashouder wordt maximaal gerestaureerd. Een stuk van de afsluitende klok wordt opengelaten zodat bezoekers inzicht krijgen in het functioneren. Samen met het Industriemuseum wordt een educatief programma uitgewerkt. Bij de tweede gashouder wordt de ondergrondse kuip opgevuld en de bovenstructuur opgenomen in een nieuw aan te leggen park op de Tondeliersite. Een museale constructie van het waterslot aan het monument geeft meer uitleg bij de gebruikte techniek.

Gashouders zijn ruimten voor het bewaren van gas en dienen als buffer tussen productie en verbruik. De twee gashouders aan de Gasmeterlaan zijn de enige overgebleven in Gent en vormen de enige monumentale getuigen van het stedelijk gasbedrijf. Deze industriële relicten dateren van 1880. Ze liggen langs de Verbindingsvaart, hét symbool van de industriële expansie te Gent in de 19de eeuw (1865). In de onmiddellijke buurt van de gashouders liggen verschillende merkwaardige industriële gebouwen. Sinds 1995 zijn ze samen beschermd als monument.

Laatst gespeeld op Accent

16:27
cover of EROS RAMAZZOTTI with Se Bastasse Una Canzone

EROS RAMAZZOTTI

Se Bastasse Una Canzone
16:24
cover of WESTEND with Maracuya

WESTEND

Maracuya
16:21
cover of HOT CHOCOLATE with Girl Crazy

HOT CHOCOLATE

Girl Crazy
16:17
cover of SUZAN & FREEK with Slapeloosheid

SUZAN & FREEK

Slapeloosheid
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.