Luister Live

Rode Kruis zoekt bloeddonoren

7 augustus 2020 - 11:40

Sinds twee weken merkt het Rode kruis een drastische terugval van het aantal bloeddonoren, tot amper de helft van wat nodig zou zijn in de donorcentra.

Vooral voor de voorraad bloedplaatjes heeft dit onmiddellijk negatieve gevolgen. Door hun houdbaarheid van amper 5 dagen is een continue opkomst van voldoende donoren noodzakelijk om alle patiënten te kunnen blijven helpen. En dat dreigt nu een moeilijke taak te worden.

Sinds de coronacijfers in ons land opnieuw stijgen, vinden minder donoren de weg naar een mobiele bloedinzameling of donorcentrum. Op de mobiele inzamelingen gaat het om zo’n 20% minder opkomsten dan verwacht. Maar vooral in de 13 donorcentra van de organisatie raken de bedjes niet gevuld.

De stijgende coronabesmettingen weerhouden donoren blijkbaar om naar de bloedinzamelingen te komen, waardoor het Rode Kruis nog meer donoren mist. Gelukkig kon men de zomer ingaan met een goede reserve waar men nu de vruchten van plukt. Al zal het tij bijzonder snel keren, zeker als de opkomsten op dit elan voortgaan.

Naast de mobiele bloedinzamelingen en donorcentra, organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze zomer enkele extra bloedinzamelingen op unieke locaties, onder meer in ’t k-Kuipke in Gent op 21 augustus. Vooraf een afspraak maken is verplicht.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

Martha Reeves

Dancing in the street
18:29

Eric Prydz

Proper education
18:26

Suzan & Freek

Weg van jou
18:21

Toto

Pamela
18:15

Ed Sheeran

Bad habits