Rode Kruis zoekt bloeddonoren

Johan Van Bever
7 augustus 2020 - 11:40
Rode Kruis zoekt bloeddonoren

Sinds twee weken merkt het Rode kruis een drastische terugval van het aantal bloeddonoren, tot amper de helft van wat nodig zou zijn in de donorcentra.

Vooral voor de voorraad bloedplaatjes heeft dit onmiddellijk negatieve gevolgen. Door hun houdbaarheid van amper 5 dagen is een continue opkomst van voldoende donoren noodzakelijk om alle patiënten te kunnen blijven helpen. En dat dreigt nu een moeilijke taak te worden.

Sinds de coronacijfers in ons land opnieuw stijgen, vinden minder donoren de weg naar een mobiele bloedinzameling of donorcentrum. Op de mobiele inzamelingen gaat het om zo’n 20% minder opkomsten dan verwacht. Maar vooral in de 13 donorcentra van de organisatie raken de bedjes niet gevuld.

De stijgende coronabesmettingen weerhouden donoren blijkbaar om naar de bloedinzamelingen te komen, waardoor het Rode Kruis nog meer donoren mist. Gelukkig kon men de zomer ingaan met een goede reserve waar men nu de vruchten van plukt. Al zal het tij bijzonder snel keren, zeker als de opkomsten op dit elan voortgaan.

Naast de mobiele bloedinzamelingen en donorcentra, organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze zomer enkele extra bloedinzamelingen op unieke locaties, onder meer in ’t k-Kuipke in Gent op 21 augustus. Vooraf een afspraak maken is verplicht.

Laatst gespeeld op Accent

12:43
cover of AFROMAN with Because I Got High

AFROMAN

Because I Got High
12:39
cover of SIGMA with Going Out To The Ravers

SIGMA

Going Out To The Ravers
12:37
cover of R3HAB, A TOUCH OF CLASS with All Around The World (La La La)

R3HAB, A TOUCH OF CLASS

All Around The World (La La La)
12:32
cover of STEPHANI B X MOVADA with Sober (La Da Dee)

STEPHANI B X MOVADA

Sober (La Da Dee)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.