Roken op de trein vroeger normaal? Huis van Alijn toont wijziging van mentaliteit over de jaren heen

31 oktober 2018 - 18:02 | auteur: Fabian Tack

Mensen roken minder. Dat laat de expositie, ’Rook’, in het Huis van Alijn (Gent) zien. De mentaliteit van de rokers zou voornamelijk aan de basis liggen volgens Els Veraverbeke, museumconservator aan het Huis Van Alijn. “Op foto’s van vroeger die we terugvonden zagen we leiders van de scouts roken met kinderen. Nu kan dat niet meer.”

Het museum heeft ervoor gekozen om de focus van de expositie ‘Rook’ te leggen op de geschiedenis van de mentaliteit van rokers. “Vandaag rookt maar liefst twintig procent van de volwassenen, terwijl dat in de jaren 60 de helft van hen rookten.” Zegt Els Veraverbeke, museumconservator. “Iedereen kreeg toen met roken te maken, ook de niet-rokers. Wat opvallend is: op foto’s van vroeger die we terugvonden zagen we leiders van de scouts roken met kinderen. Nu kan dat niet meer. ” Anno 2018 kennen de rokers een terugslag: roken in restaurants, cafés en pretparken mag niet meer. 50 jaar geleden was dat niet het geval: “Vandaag hoort een roker hoffelijk te zijn tegen iemand die dat niet doet maar toen was het dus degelijk omgekeerd.” Zegt Els. “De mentaliteit is omgeslagen over het gedrag rond roken en het is net dat, dat we willen aantonen in de tentoonstelling.”

Roken kende een boost

De expositie is onderverdeeld in verschillende thema’s. “Zo begint die bijvoorbeeld met een tijdlijn die aantoont dat richting de jaren ’60 roken echt een boost kende en tien jaar later laat zien dat de rokers daalden.” Zegt de museumcurator. Wie benieuwd is naar de andere thema’s en hoe die zijn uitgelicht kan nog tot 22 april 2019 de expositie bezoeken.

Herbeluister het interview hieronder:

Meer informatie vind je op www.huisvanalijn.be

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

KYGO, DNCE

Dancing Feet
15:57

ADELE

Easy On Me
15:53

CHRIS BROWN, BENNY BENASSI

Beautiful People
15:50

LONDONBEAT

You Bring On The Sun
15:46

THE VEGA BROTHERS

There It Is (Whoomp)
Bekijk meer platen