Roken op de trein vroeger normaal? Huis van Alijn toont wijziging van mentaliteit over de jaren heen

Fabian Tack
31 oktober 2018 - 18:02
Roken op de trein vroeger normaal? Huis van Alijn toont wijziging van mentaliteit over de jaren heen

Mensen roken minder. Dat laat de expositie, ’Rook’, in het Huis van Alijn (Gent) zien. De mentaliteit van de rokers zou voornamelijk aan de basis liggen volgens Els Veraverbeke, museumconservator aan het Huis Van Alijn. “Op foto’s van vroeger die we terugvonden zagen we leiders van de scouts roken met kinderen. Nu kan dat niet meer.”

Het museum heeft ervoor gekozen om de focus van de expositie ‘Rook’ te leggen op de geschiedenis van de mentaliteit van rokers. “Vandaag rookt maar liefst twintig procent van de volwassenen, terwijl dat in de jaren 60 de helft van hen rookten.” Zegt Els Veraverbeke, museumconservator. “Iedereen kreeg toen met roken te maken, ook de niet-rokers. Wat opvallend is: op foto’s van vroeger die we terugvonden zagen we leiders van de scouts roken met kinderen. Nu kan dat niet meer. ” Anno 2018 kennen de rokers een terugslag: roken in restaurants, cafés en pretparken mag niet meer. 50 jaar geleden was dat niet het geval: “Vandaag hoort een roker hoffelijk te zijn tegen iemand die dat niet doet maar toen was het dus degelijk omgekeerd.” Zegt Els. “De mentaliteit is omgeslagen over het gedrag rond roken en het is net dat, dat we willen aantonen in de tentoonstelling.”

Roken kende een boost

De expositie is onderverdeeld in verschillende thema’s. “Zo begint die bijvoorbeeld met een tijdlijn die aantoont dat richting de jaren ’60 roken echt een boost kende en tien jaar later laat zien dat de rokers daalden.” Zegt de museumcurator. Wie benieuwd is naar de andere thema’s en hoe die zijn uitgelicht kan nog tot 22 april 2019 de expositie bezoeken.

Herbeluister het interview hieronder:

Meer informatie vind je op www.huisvanalijn.be

Laatst gespeeld op Accent

09:35
cover of AXELLE RED with Kennedy Boulevard

AXELLE RED

Kennedy Boulevard
09:29
cover of GLORIA ESTEFAN with Turn The Beat Around

GLORIA ESTEFAN

Turn The Beat Around
09:26
cover of NELLY, KELLY ROWLAND with Dilemma

NELLY, KELLY ROWLAND

Dilemma
09:22
cover of GURU JOSH with Infinity (1990

GURU JOSH

Infinity (1990's: Time For The Guru)
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.