Roland zijn liefde voor vinyl met zijn platencollectie: “De klank van vinyl, daar kan echt niets tegenop”

Fabian Tack
29 maart 2019 - 17:42
Roland zijn liefde voor vinyl met zijn platencollectie: “De klank van vinyl, daar kan echt niets tegenop”

Als jonge dj begon Roland met het spelen van vinylplaten en bijna 50 jaar later is hij nog steeds bezig met verzamelen. Ondertussen heeft hij al een enorme verzameling, voornamelijk platen uit de jaren ’65 tot ’80. “Vooral van The Beatles en The Rolling Stones ben ik een enorme fan.”

“Ik ben als jongere opgegroeid tussen de vinylplaten, er bestond toen ook niets anders. Later kwamen natuurlijk de cd en nog later het digitale, maar niets kon mij zo verleiden als de klank van vinyl.” Om zijn collectie vinylplaten aan te sterken, gaat Roland nog regelmatig naar beurzen en veilingen. Hij heeft nog een paar platen die hij zeker wil hebben: “Ik zou graag alle platen van The Beatles en The Rolling Stones willen hebben. Van The Beatles heb ik ongeveer 80 platen van de 100 die er bestaan. Ik ben dus al in de buurt. Ik ga ook vaak in Duitsland kijken, meestal in Berlijn. Daar is die cultuur van het vinyldraaien veel populairder dan hier.”

Roland gebruikt zijn collectie ook om op speciale gelegenheden nog te draaien. “Dat is een groot verschil dan wat er met de computer gebeurt. Met de computer is alles al klaargezet voor het draaien begint en is er veel meer voorbereiding. Bij vinyl moet je meer tussenkomen tijdens het draaien. Ik gebruik ook weinig effecten bij het spelen. Ik probeer de muzikant te respecteren door de muziek puur over te brengen.”

Onlangs heeft Roland zijn eigen site opgericht, vinylcollector.be. Daarop wordt een deel van zijn collectie verkocht, vooral de platen die hij dubbel of zelfs driemaal heeft. “Plaatsgebrek is een grote oorzaak, maar ook geldgebrek door het verzamelen. Ik heb al veel geïnvesteerd in mijn collectie, maar ik probeer me te focussen op mijn favoriete bands. Om nog meer van hen aan te kopen, moet ik dus ook een paar platen wegdoen. Zo doe ik er ook anderen een plezier mee.” Zijn plaat van Crosby Stills, Nash & Young zal hij zeker niet verkopen. “Die speel ik nog regelmatig, ik geniet er elke keer weer van.”

Vinyl verzamelen kan zeker een dure hobby zijn, er is onlangs op een Britse veiling een single van The Sex Pistols verkocht voor 70.000 pond. “Van die single waren er ook maar 50 gemaakt. Die zou ik ook wel willen, maar ik heb er niet de financiële middelen voor,” lacht Roland.

Herbeluister hier het volledige interview met Roland

Tekst: Maarten Bockstaele

Laatst gespeeld op Accent

05:26
cover of LARSE with A Part Of

LARSE

A Part Of
05:23
cover of JUDITH with Are U Done

JUDITH

Are U Done
05:21
cover of ATB X TOPIC, A7S with Your Love (9PM)

ATB X TOPIC, A7S

Your Love (9PM)
05:17
cover of LEKI with Over The Rainbow

LEKI

Over The Rainbow
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.