Schandpaal Zevergem gerestaureerd

29 januari 2022 - 19:45 | auteur: Johan Van Bever

In Zevergem werd de arduinen schandpaal na restauratie opnieuw op zijn plaats gezet aan de kerkhofmuur.

Deze arduinen paal zou dateren uit de 17de eeuw en heeft een historische waarde als herinnering aan de vroegere heerlijkheid afhangend van de Sint-Pietersabdij en de toenmalige rechtspraak. In de 19de eeuw stond hij aan de gevel van de herberg ‘De drie linden’ (rechtover de kerk). De herberg werd tijdens WO I ernstig beschadigd en wellicht werd hij toen verplaatst naar de overkant tegen de kerkhofmuur. In 1965 verdween de zuil bij de heraanleg van de straat. Twintig jaar later werd deze teruggevonden achter het dodenhuisje op het kerkhof en terug op zijn plaats gezet.

De schandpaal bevond zich al enige tijd in slechte toestand. Een eerdere breuk werd onoordeelkundig gelijmd. Na een duw van een wagen viel de schandpaal omver waarbij de oude breuk opnieuw loskwam en er een bijkomende breuk was ontstaan.

Na restauratie besliste het lokaal bestuur in overleg met de lokale erfgoedraad de schandpaal terug te plaatsen op dezelfde locatie. In een volgende legislatuur wil de gemeente werk maken van een herinrichting van de dorpskern van Zevergem.

Laatst gespeeld op Radio Accent

Nu speelt

PH.D.

I Won't Let You Down
19:04

CAMILLE

Lift U Up / Hou Vol
19:01

KRIS KROSS AMSTERDAM, ANTOON, SIGOURNEY K

Vluchtstrook
18:57

SHOUSE

Love Tonight
18:53

MEAU

Dat Heb Jij Gedaan (Dj REsound Remix)
Bekijk meer platen