Schapen in De Prijkels

Johan Van Bever
20 april 2021 - 17:22
Schapen in De Prijkels

Op het bedrijventerrein De Prijkels in Nazareth zullen schapen het gemeenschappelijk groen onderhouden.

De uitbreiding van het bedrijventerrein ‘De Prijkels’ is zo goed als afgewerkt. Bijna alle harde infrastructuur zoals wegen en fietspaden is aangelegd. De groene infrastructuur is ingezaaid met gras en bloemenrijk grasland en er zijn inheems bosgoed en hoogstambomen zijn aangeplant. Om de kwaliteit van de groenaanleg te waarborgen, zijn beheersmaatregelen nodig. Een kudde schapen van De Grazer vzw helpt hierbij.

Schapen ogen niet alleen mooi in het landschap, ze dragen ook bij tot de biodiversiteit. Door verschralingsbeheer krijgt men een bloemenrijker grasland dat zorgt voor een toename van de fauna. Bloeiende planten trekken veel insecten aan zoals vlinders, hommels, spinnen, sprinkhanen, kevers. Veel insecten zorgen op hun beurt voor weidevogels, zangvogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Verschralingsbeheer betekent niet tot weinig bemesten van het perceel en maaien waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Door te werken met schapen is er geen maaiafval en een vermindering van brandstofverbruik.

Deze vorm van begrazing wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Een herder stuurt zijn kudde met de hulp van een herdershond doorheen het gebied waarbij er op maat wordt begraasd. Ze grazen overdag en gaan iedere avond naar een nachtweide. De Grazer vzw zal zorgen voor een voorjaars- en najaarsbegrazing. Het perceel moet kaal de winter ingaan zodat de ondergrond tijdens het voorjaar veel licht opvangt.

Laatst gespeeld op Accent

15:41
cover of ANGÈLE with Je Veux Tes Yeux

ANGÈLE

Je Veux Tes Yeux
15:38
cover of TIËSTO with Drifting

TIËSTO

Drifting
15:34
cover of ELLIE GOULDING & BIG SEAN with Easy Lover

ELLIE GOULDING & BIG SEAN

Easy Lover
15:31
cover of BERRE with Kissing Strangers

BERRE

Kissing Strangers
Bekijk meer platen
X

Stuur een bericht

Wil jij iets kwijt aan onze presentatoren? Vul onderstaand formulier in en stuur jouw bericht.

Het bericht is succesvol verstuurd

Je bericht heeft de studio bereikt. Je kan nu dit venster afsluiten.